Det är svårt att få tag på personal till äldreomsorgen i norra Sverige. Nu funderar Pajala på att införa ”gruvscheman” där man jobbar sju dagar och är ledig sju för att göra jobbet mer attraktivt.
– Det som lockar ungdomar till exempel till gruvnäringen är att man kan jobba 7/7. Men vi måste också ta hänsyn till omsorgstagaren och patienten. Det är en sak att köra truck i sju dagar och en helt annan sak att jobba på ett demensboende i sju dagar, säger Mervi Kostet, socialchef Pajala till Sveriges Radio Ekot.
De stora industrisatsningarna i Norrbotten gör att det är tuff konkurrens om arbetskraften. Arbetsvillkoren är en anledning till att många väljer bort äldreomsorgen för andra yrken.
Enligt Mervi Kostet var sommaren 2022 den tuffaste hittills när det gäller bemanningen inom äldreomsorgen.
Det gick till slut ihop tack vare att personal hyrdes in och att ordinarie fick flytta på sina semestrar som delvis måste tas ut nu.
Hyr in personal under hösten
– Det är klart att det har slitit på vår personal, säger Mervi Kostet till Ekot och fortsätter:
– Vi har väldigt ont om vikarier. Det räcker med en förkylning och att flera blir sjuka, då ligger vi risigt till.
Därför måste Pajala kommun fortsätta att hyra in personal under hösten. Precis som grannkommunen Överkalix, som också hyrde in personal under sommaren. Det gjorde även Bodens kommun.
”Vi är för få i Norrbotten”
Stina Karlsson arbetar med frågan om kompetensförsörjning på Norrbottens kommunförbund och menar att det är en stor fråga för hela arbetsmarknaden i Norrbotten.
– Vi är för få i Norrbotten. Vi är inte tillräckligt många människor som kan jobba i förhållande till antalet platser som finns på arbetsmarknaden, säger Stina Karlsson till Ekot.
Förutom planer på att ändra arbetsscheman tittar Pajala kommun även på andra lösningar, som till exempel större enheter.