Pajdeg
250 g (drygt 4 dl) vetemjöl
en halv citron, skalet
1 tesked vaniljsocker
120 g rumstempererat smör
70 g (drygt 1 dl) florsocker
1 äggula
Fyllning
120 g mandel
2 små citroner
5 matskedar grädde
150 g (drygt 1,5 dl) strösocker
1 pajdegen: Häll upp mjölet på arbetsytan.
2 Riv skalet från citronen.
3 Tillsätt vaniljsocker, smöret i bitar, florsocker, äggula och det rivna citronskalet.
4 Blanda snabbt ihop med fingertopparna, utan att arbeta degen för mycket.
5 Lägg degen i plastfolie och sätt in i kylen en halvtimme.
6 Ta ut den och lägg den i en form, platta ut den och var noga med att sticka hål med en gaffel i degen.
7 Fyllningen: Skala och hacka mandeln.
8 Riv skal och pressa saften ur citronerna, blanda med grädde och strösocker.
9 Lägg blandningen över pajdegen. Fördela jämnt.
10 Grädda i ugnen, 180 grader cirka 30 minuter.