I lördags utsattes åtta kvinnor i 80- och 90-årsåldern i Stockholmsområdet för åldringsbrott. Den här gången utgav sig en bedragare för att ringa från Larmcentralen och ville skydda kvinnorna från att utsättas för brott.
– För att skydda de påstådda brottsoffren skulle man komma dit med poliser eller väktare för att ta hand om värdesaker. Men så jobbar inte vi, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.
Bedragarna, utklädda i uniformsliknande kläder, kom över guld och smycken till ett okänt värde och nu utreder polisen åldringsbrotten som grovt bedrägeri och föregivande av allmän ställning, det vill säga att man utger sig för att vara myndighetsperson.
Polisen vet ännu inte om det rör sig om samma liga eller samma gärningspersoner men tillvägagångssättet påminner mycket om varandra.
Händelserna inträffade under eftermiddagen och kvällen i Nacka, Botkyrka och Sollentuna.
Läs också: Bedragna kan få pengar tillbaka – dom i Högsta domstolen
”Polisen gör inte hembesök för att ta hand om värdeföremål för att motverka brott. Varje påstående att något sådant ska ske är falskt, skriver polisen på sin hemsida.
Polisen vill varna allmänheten
Nästan varje dag rapporteras det om den kraftigt ökade bedrägerivågen mot äldre. Andra tillvägagångssätt är att någon som till exempel jobbar på en bank vill få äldre att logga in på sitt mobila bank-ID för att därigenom förhindra brott. Men så jobbar inte banker heller.
Ringer någon och vill att du ska logga in på ditt bank-ID är det bara att lägga på luren.
Ytterligare ett tillvägagångssätt är att någon skickar ett sms till ett uttänkt offer där bedragaren utger sig för att vara offrets anhörig och i behov av pengar.
Polisen vill nu varna allmänheten för bedragarna och vill även uppmärksamma vilka tillvägagångssätt de använder.