Fusket i hemtjänsten fortsätter
Foto: Getty Images
Nyheter | Brott

Fusket i hemtjänsten fortsätter

Två hemtjänstföretag i Västerås och Nynäshamn har lyft stora belopp för uppdrag som inte har utförts.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-12

Företagen är polisanmälda och har sagts upp av de båda kommunerna.

I Västeråsfallet handlar det om hemtjänstföretaget Personstöd Mälardalen som med 350 kunder är det tredje största i Västerås.

Här kan så mycket som 15 miljoner av skattebetalarnas pengar ha gått till företaget.

Enligt kommunen har bolaget tagit betalt för insatser som inte utförts och anhöriganställda utan undersköterskeutbildning har utfört omvårdnadsinsatser, i strid med reglerna, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Företaget har dessutom slagit ihop flera kortare insatser till färre längre. Företaget ska heller inte ha meddelat minskade behov hos de äldre, som därför haft för stora insatser beviljade.

– Fel förekommer hos alla utförare, men det här har en omfattning som gjorde att vi var tvungna att hantera det på politisk nivå och där vi slutligen hamnade i bedömningen att vi måste häva det här avtalet, för vi saknar förtroende för företaget, säger Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden till Kommunalarbetaren.

Bengt-Åke Nilsson.

Kommunen har också beslutat att avveckla anhöriganställningar.

Frågan är politiskt inflammerad. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är kritiska till att avtalet har hävts på vad man anser vara vaga grunder och att företaget inte har fått bemöta anklagelserna.

Nynäshamn

I Nynäshamn häver kommunen avtalet med Lötstugans hemtjänst AB efter upptäckt av mycket allvarliga brister i verksamheten, rapporterar Nynäshamns Posten.

Kommunen kommer även att polisanmäla företaget för välfärdsbrott med motiveringen att man har fuskat med tidsrapporteringen.

Det ska ha gått till så att företaget har registrerat avböjda besök på förhand och sedan fått ersättning för det. Omsorgsmottagarna har sedan inte fått de insatser de haft rätt till.

Säkerhetschef

Kampen mot välfärdsbrottsligheten fortsätter också på andra sätt. Exempelvis i Kalmar kommun som har rekryterat Södertäljes säkerhetschef Anna Flink.

Det krävs mod för att erkänna att den egna kommunen inte har koll på om människor lurar till sig skattepengar, säger hon till Dagens Samhälle.

– Kommuner vill vara attraktiva, men Södertälje vågade äventyra sitt varumärke och gå till botten med de problem som göms i välfärden. Vi ska ju se till att skattemedlen går till rätt personer.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas