Partierna lämnar coronakrisens förödande följder för äldreomsorgen utanför valdebatten. Det är illa, anser Coronakommissionens ordförande Mats Melin.
Pandemin med 17 000 döda i Sverige visade på ett i avgörande delar dysfunktionellt samhälle: skyddsutrustning räckte inte till, testningen fungerade inte, vården och äldreomsorgen klarade inte sina uppdrag.
Ändå finns inte frågan om hur det kunde gå så snett och hur vi ska klara nästa pandemi med i valdebatten.
Mats Melin, ordförande i Coronakommissionen, som granskade den svenska pandemihanteringen, säger att han är förundrad över partiernas och mediernas prioritering.
Viktiga frågor
Visserligen har flera av bristerna tagits upp i olika utredningar, exempelvis i utredningen om en ny äldreomsorgslag.
Men det finns flera övergripande frågor som också borde övervägas och diskuteras, säger Mats Melin till Svenska Dagbladet.
Utredningen om äldreomsorgslagen tog exempelvis inte upp kommissionens förslag om att äldreboendena borde kunna ge viss grundläggande sjukvård, som syrgas och dropp.
– Det är inte rimligt att äldre sårbara människor ska behöva utstå att föras till sjukhusets akutmottagning i sådana situationer, och det är inte heller rimligt för sjukhusens akutmottagningar.
Mats Melin ser heller ”ingen diskussion om att bygga en mer omfattande provtagnings- och smittspårningsorganisation vid ett nytt pandemiutbrott”.
Måste tänka framåt
Ukrainakriget tar förståeligt nog upp ett stort utrymme.
– Men beslutsfattare måste tänka framåt ytterligare och inte ta en kris i taget, säger Mats Melin till Svenska Dagbladet.
Krisläge
Återstår att se om fredagens (26/8) rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om svåra missförhållanden på landets särskilda boenden kommer att påverka innehållet i valrörelsen.