För första gången hittills i valrörelsen fick äldrefrågor en egen debatt på toppnivå. Pensioner, äldreomsorg och ålderism var de tre utvalda frågorna där seniororganisationerna begärde klara besked.
Det skedde när namnkunniga företrädare för samtliga riksdagspartier på nyhetssajten News55.se och seniororganisationernas initiativ drabbade samman på tisdagen (23/8) på den så kallade Äldreriksdagen.
Två partiledare och ett språkrör fanns på plats: Nooshi Dadgostar (V), Ebba Busch (KD) och Per Bolund (MP), men också socialminister Lena Hallengren (S), vårdpolitiska talespersonen Camilla Waltersson Grönvall (M) och de tunga ekonomiskpolitiska talespersonerna Mats Persson (L), Martin Ådahl (C) och Oscar Sjöstedt (SD).
Pensioner, äldreomsorg och ålderism var de tre utvalda frågorna där seniororganisationerna begärde klara besked.
Förbundsordförandena Eva Eriksson, SPF Seniorerna och Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna samt Ylva Thörn, vice ordförande i PRO inledde de tre blocken med att peka på växande ekonomisk otrygghet i kombination med ett pensionssystem som lappas och lagas, brister i äldreomsorgen och diskriminering av äldre.
Bättre pensioner
Under två timmar grillade sedan Sverker Olofsson, känd programledare från SVT, de åtta politikerna för att få fram så många tydliga svar som möjligt om vad partierna tänker göra åt problemen.
Läs också: Var är äldrefrågorna i valrörelsen?
Viktiga åtaganden gjordes i pensionsfrågan, där seniororganisationernas krav på att pensionssystemet måste förstärkas möttes med mer än nickande bifall från samtliga.
Alla partier
Flera partier – S, MP och SD – framhöll att avgiften till pensionssystemet måste utnyttjas upp till 18,5 procent. V höjde budet till 20 procent medan M, L, C och KD hellre vill se sänkt skatt och att dagens överskott i pensionssystemet kommer dagens pensionärer till del.
KD-ledaren Ebba Busch föreslog att alla riksdagens partier bör vara med och ta ansvar för pensioner och pensionssystem genom att ingå i den pensionsgrupp som sedan pensionssystemets införande består av fem partier (S, M, C, L och KD).
Måste arbeta
Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall betonade att fler måste arbeta i Sverige för att välfärden och pensionerna ska kunna klaras.
– Det är avgörande att fler arbetar och betalar skatt än att de som redan arbetar betalar ännu mer i skatt. Då kan vi inte fortsätta sitta med Europas fjärde högsta arbetslöshet. Vi hade haft 40 miljarder mer till välfärd om vi hade utvecklats som det europeiska genomsnittet på arbetsmarknaden.
Samma mål
Ett annat klart utfall av debatten var att alla anser att det lönar sig för dåligt att ha arbetat. Det så kallade respektavståndet måste öka. Det är vägen dit som skiljer partierna åt – antingen att pensionerna höjs med hjälp av högre inbetalningar till systemet eller genom att skatten på pension sänks.
Coronakommissionen
Äldreriksdagen mönstrade ingen oenighet om att äldreomsorgen behöver förbättras, och då inte minst villkoren för personalen.
Men V-ledaren Nooshi Dadgostar tryckte på att Coronakommissionens starka kritik inte får sin rättmätiga plats i valrörelsen.
– Slutsatserna av den brutala pandemin måste diskuteras mycket mer ingående.
Till försvar
Socialminister Lena Hallengren betonade att mycket görs, bland annat pekade hon på arbetet med en kommande äldreomsorgslag.
– Jag är Sveriges äldreminister och jag vill påstå att det faktiskt är så att vi har en extremt ambitiös agenda för äldreomsorgen. Mycket måste göras, men det leder fel att svartmåla äldreomsorgen.
Den del av Äldreriksdagen som tog upp ålderismens problem inleddes av SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. Hon konstaterade att många sektorer i samhället genomsyras av en dålig attityd till äldre.
– Vi seniorer är 2,3 miljoner individer men behandlas som ett kollektiv. Det är uppåt tio procent som behöver äldreomsorg, men det är som alla andra inte riktigt finns fast att vi är en stor resurs.
Seniorer röstar
– Ålderismen leder till ohälsa, sjukdom och i vissa fall till döden. Sämre vård och behandling är en annan följd, fortsatte Eva Eriksson.
Hon exemplifierade vidare med hur det gick till under pandemin då anhöriga inte kontaktades när deras närstående dog i covid-19.
Plågsamt
Demokratin försvagas dessutom när ålderismen låser ute seniorer från politisk makt.
– Den svaga representationen av seniorer i riksdagen innebär att det fattas en dimension i politiken. Det är plågsamt att uppleva hur detta fortgår. Många andra grupper prioriteras på partiernas listor, men inte seniorer.
– Men vi seniorer finns här. Vi lever här, och vi röstar, sa Eva Eriksson.
Lagstiftning
Panelen av politiker såg ut att beröras och lyssna mycket noga. Man argumenterade i den efterföljande debatten för att samhället faktiskt inte har råd att ställa äldre utanför på det sätt som nu sker, inte minst på arbetslivets område.
Såväl Mats Persson som Per Bolund underströk betydelsen av att Diskrimineringsombudsmannen (DO) får skarpare lagstiftning till stöd för sitt arbete.
Till handling
Efter debatten summerade de tre pensionärsledarna att partierna har lyssnat och reagerat seriöst på seniororganisationernas krav.
– Återstår för er politiker att också agera efter valdagen, konstaterade de tre och passade på att uppmana alla åhörare att utnyttja sin rösträtt den 11 september.
Tagit intryck
Eva Eriksson uppgav efter debatten till Senioren att hon kände sig nöjd och hoppfull.
– Politikerna visade på ett engagemang och ett allvar som är viktigt och positivt. Jag uppfattar att man egentligen är överens om ganska mycket och att en hel del beslut borde gå att fatta ganska snart.
– De verkar till exempel alltmer inse att ålderismen och dess värderingar utgör ett stort hinder i deras arbete och ambition att förbättra samhället.
Se hela debatten
På Forum i SVT Play kan du se hela Äldreriksdagen:
https://www.svtplay.se/video/33685858
(scrolla fram till 1 timme in i sändningen)
Äldreriksdagen kan också ses i efterhand via Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=jfw9p_INFVk