I Göteborg visas nu en fotoutställning med bilder på elitidrottare från 60 år och uppåt som en del av stadens 400-årsjubileum.
Den brittiska fotografen Alex Rotas är 72 år och har själv alltid varit en aktiv person. Hon har spelat mycket tennis, och gör fortfarande. Hon har också en bakgrund som akademiker och när hon i 60-årsåldern skulle skriva om äldre idrottare insåg hon att det inte fanns några sådana bilder.
– De enda bilder på äldre jag hittade var personer som såg trötta ut, satt i rullstol eller gick med käpp. Jag blev chockad. Var är alla positiva bilder på äldre, tänkte jag?
Hon bestämde sig för att lära sig fotografera och själv ta bilderna hon ville ha.
– Jag älskar att lära mig nytt och det blev en så bra timing för mig med det här projektet. Jag höll själv på att bli äldre och nu fick jag lära mig något nytt och fick en massa energi av det.
– Man kan säga att det har ändrat min syn på åldrandet. Jag hade egentligen en positiv syn redan innan, men sedan jag började fotografera äldre som tävlar i friidrott insåg jag vad den mänskliga kroppen är kapabel till. Att se 90-åringar som hoppar höjd eller springer 100 meter på under 17 sekunder var makalöst!
Det Alex Rotas hoppas på med bilderna är att utmana vår syn på åldrande.
– Mitt budskap är inte att alla ska bli idrottsmän- eller kvinnor, men precis som vi fascineras när vi tittar på OS och VM, så kan man fascineras över vad människokroppen är kapabel till även när man är 70 och 80 och 90 år.
– Jag tror att det är viktigt även för andra delar av samhället, som vården till exempel, att få en annan syn på äldre. Om du måste byta ut din höft så kanske din enda målbild inte är att kunna gå till affären. Du kanske faktiskt vill kunna ge dig ut i skogen igen eller tävla i kulstötning.
När hon rest runt på tävlingarna och träffat alla idrottare har det slagit henne vilken glädje och energi de utstrålat.
– Vilken glädje! Och de uppskattade gemenskapen och kamratskapet precis lika mycket som tävlandet.
Hon tror att det är viktigt att hitta något man gillar att göra för att behålla livsglädjen.
– Kan man sedan göra det tillsammans med andra är det ännu bättre! Det behöver inte vara sport, det kan vara vad som helst. Flera av dem jag träffade hade skavanker och hälsoproblem, någon hade haft cancer. Men sporten och gemenskapen verkade få dem att läka fortare. De hade längtat efter att få komma tillbaka.
En sak till som Alex Rotas vill poängtera är att hon inte försökt få någon att se yngre ut än de är.
– Man är van vid att man måste försöka se så ung ut som möjligt, men det tycker jag är helt fel. För att se bra ut ska man se livfull ut. Och det gör mina atleter!
Snabb. Stark. Årsrik. Hela stadens galleri, utomhusgalleri i Göteborg, till och med 29 september.