Göteborgs stad ska införa ett språktest för alla som arbetar inom äldreomsorgen. Det beslutet togs på tisdagen efter en två år lång strid.
Politikerna i äldrenämnden beslutade då att ”omgående påbörja ett införande av någon eller några av de metoder som redan tagits fram och införts i andra kommuner”, skriver Göteborgs-Posten.
Det var Sverigedemokraterna som först lade fram förslaget som senare har drivits av Socialdemokraterna.
Ursprungligen var allianspartierna motståndare men förslaget som nu godkändes lades fram av alliansen och fick stöd av SD.
Socialdemokraterna och Demokraterna ville istället införa det test som i dag används i Botkyrka kommunsöder om Stockholm.
– Jag är orolig för att det blir för otydliga instruktioner till tjänstemännen, men vi kommer att bevaka hur det här utvecklas på olika sätt, säger Marina Johansson (S) till GP.
”Tagit för lång tid”
Hon är ändå ganska nöjd över att allianspartiernas yrkande gick igenom.
– Vi är väldigt glada för att vi får ett test, men tycker att det tagit alldeles för lång tid för att komma fram till det här.
Elisabeth Lann (KD) är ordförande i äldrenämnden och tycker att det är bra att det tagit tid och slår tillbaka mot Socialdemokraternas kritik.
Inte klart hur testet blir
– Jag tycker att de har hanterat frågan oseriöst och ohederligt. De vill politisera den och få fram den bilden. Vi har varit seriösa och grundliga och velat göra det på ett riktigt sätt.
Det är ännu inte klart exakt hur språktestet ska se ut.
– Det är mycket möjligt att man landar i Botkyrkamodellen, jag har inga invändningar mot den specifikt. Men genom att låsa fast förvaltningen vid en specifik metod begränsar vi möjligheten att välja den som är bäst att införa här, säger Elisabeth Lann till GP.
Fakta Botkyrkamodellen
Språktestet är uppdelat i tre delar, baserat på olika vårdscenarion.
I första delen ska de muntligt beskriva hur de skulle agera i den givna situationen. Sedan ska de skriftligt dokumentera situationer, vilket är en stor del av vårdyrket. Till sist ska de muntligt återge situationen, som om de ska göra en överlämning.
Språktesterna bedöms av SFI-lärare i samråd med chefer.
Utöver detta får också befintlig personal språkundervisning under arbetstid.
Källa: GP