Det politiska spelet om pensionerna börjar framstå som ett spektakel utan tydliga mål. Det säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson.
Bakgrunden till vad som kan uppfattas som cirkus i pensionsfrågan är ett uttalande av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i SVT Rapport i torsdags (31/3).
Beskedet var att regeringen öppnar upp för att på sikt göra det föreslagna nya garantitillägget till en del av den vanliga garantipensionen.
Så här sa Shekarabi som också är ordförande i riskdagens Pensionsgrupp som består av S, M, L, KD och C.
– Här och nu vill vi att garantitillägget ska införas. Skulle det visa sig att det inom riksdagen finns stöd för att det här tillägget ska införlivas i garantipensionen och man kan göra det med samma nivåer som vi vill höja pensionerna så är vi självklart beredda att jobba med detta.
En bakgrund till utspelet lär vara den hårda kritik som regeringen fått för att ha rundat Pensionsgruppen genom att gå fram med ett garantitillägg som formellt inte behöver hanteras av Pensionsgruppen.
Beslut om garantipensioner ska dock förhandlas och förankras mellan de fem partierna i Pensionsgruppen.
”Oansvarigt”
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och ledamoten i Pensionsgruppen Hans Eklind skrädde inte orden i ett debattinlägg i Expressen dagen före Shekarabis uttalande i SVT.
”S hantering av det sk garantitillägget är häpnadsväckande oansvarigt. Tillägget förhandlades fram på några få veckor tillsammans med Vänsterpartiet, enbart i syfte att Magdalena Andersson skulle kunna bli statsminister.”
Kristdemokraterna fortsätter:
”För att inte anklagas för att ha rundat Pensionsgruppen påbörjas en charad där S kallar förslaget för en del av bostadstillägget. Detta trots att konstruktionen och antalet personer som omfattas visar att det är en del av garantipensionen och därmed Pensionsgruppens fulla ansvar.”
Spräcka Pensionsgruppen
Partiet kritiserar garantitillägget för att vara så illa utformat att vissa blivande pensionärer kommer förlora i pension om de arbetar, så till den grad att det i kronor är så stort att det motsvarar 6 års intjänad pension.
”Magdalena Andersson måste nu välja. Antingen väljer hon att höja pensionerna med oss i Pensionsgruppen, eller så väljer hon sidouppgörelser med V. Det senare innebär i praktiken att Andersson och S väljer att spräcka Pensionsgruppen för att säkra sitt maktinnehav.” skriver Busch och Eklind.
Ebba Busch kryddade retoriken ytterligare under KD-dagarna i Karlstad den gångna helgen:
– Pensionssystemet finns till för att trygga en värdig ålderdom. Inte för att trygga sossarnas fortsatta maktinnehav, sade Busch.
Vi kan inte acceptera något politiskt pokerspel med svenska pensioner, fortsatte KD-ledaren.
– Väljer Socialdemokraterna att i jakten på makten bryta sönder pensionsuppgörelsen – så för de oss 30 år tillbaka i tiden.
SPF Seniorernas Anna Eriksson anser att dagens diskussion om pensionerna framstår som ett ”spektakel utan tydliga mål”.
– Man frågar sig vad politiken vill. Ska det löna sig att ha arbetat, eller ska man införa ett garantitillägg för de med lägre pensioner med följd att det inte lönar sig att ha arbetat?
– Ska man lösa frågorna i pensionsgruppen eller utanför? Till slut kokar det ner till frågan om vi ska ha ett baspensionssystem eller ett inkomstrelaterat. Vad vill man egentligen?
Ingetdera uppfylls
Som pensionär önskar många en högre pension och att kunna känna en värdighet i att ha arbetat ihop sin inkomst efter avslutat arbetsliv, fortsätter Anna Eriksson.
– Man vill ha förutsägbarhet och trygghet gällande sin privatekonomi. Ingetdera uppfylls av den debatt politiken för i detta nu.