1 paj à ca 26 cm eller 3 mindre
Pajdeg
150 gram smör
3,5 dl vetemjöl
¾ dl socker
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk mascarpone, 250 g
100 g färskost
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 citron, saft och zest
75 g vit choklad
Topping
pistagenötter
3 färska fikon (eller bär)
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Skär smöret i kuber, blanda med mjölet till en grynig massa. Tillsätt sockret, knåda till en deg. Plasta in, ställ kallt i 30 minuter.
3 Använd en stor pajform eller tre mindre. Tryck ut degen, ställ kallt i 15 min. Nagga botten, täck degkanten med folie så den inte bränns.
4 Grädda mitt i ugnen i 10 min, ta bort folien. Grädda i 15-20 min tills pajskalet är gyllenbrunt. Låt svalna helt.
5 Vispa grädden löst. Lägg i mascarpone, färskost, florsocker, vaniljsocker och citronzest. Pressa i citronsaften. Vispa till en slät kräm. Tillsätt mer citronsaft om du vill. Blanda i finhackad choklad.
6 Häll fyllningen i pajskalet. Toppa med pistagenötter och fikon.
Recept och foto: Diana Dontsova