Miljardfusk inom hemtjänsten
Journalisterna Karl Martinsson och Mira Klingberg Hjort var nominerade till Stora Journalistpriset 2021 för sin bok.
Ekonomi & juridik | Ekonomi & Pension | Juridik | Nyheter | miljardfusk

Miljardfusk inom hemtjänsten

Det är årets mest upprörande bok – Hemtjänstmaffian, miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen. Här radas bevisen upp på hur kriminella systematiskt utnyttjat och lurat välfärden. Och det får bara fortsätta.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-09

Boken tar sin utgångspunkt i Södertälje 2013. Efter lång tids spaning kunde polisen kartlägga och bevisa maffialiknande samband mellan hemtjänstfusk och kriminella nätverk.
Kostnaderna för hemtjänsten i staden låg före införandet av Lov (Lagen om valfrihetssystem) på 191 miljoner. Två år efter på 313 miljoner. Bevisen var starka och det blev fällande domar efter en rättegång som kom att kosta 250 miljoner kronor.
Sedan dess har närmare 30 kommuner slängt ut minst 66 företag efter upptäckta bedrägerier. Marginalerna har ofta varit mycket höga. Totalt har fuskarna gjort vinster på över en halv miljard kronor mellan 2013 och 2020.

Frågan är vad som provocerar mest – girigheten och hänsynslösheten hos de fuskande företagen eller naiviteten och passiviteten hos politiker och myndigheter som blåögt tillhandahåller uppenbara möjligheter att fuska, tittar bort när det sker och låter det fortgå.
Den pågående svindeln har tillåtits gå under radarn i ett decennium, alltsedan etableringsfriheten infördes. Men i och med boken – den första kartläggningen av välfärdskriminaliteten inom äldreomsorgen – kan ingen längre säga att man inte vet.

”Tanken var god”

– Tanken med införandet av lagen om valfrihetssystem var förstås god. Äldre skulle som kunder av hemtjänst kunna välja till anpassade inriktningar och välja bort dåliga utförare, säger journalisten Karl Martinsson som tillsammans med journalistkollegan Mira Klingberg Hjort skrivit boken.
Men hemtjänst blev i samma stund ett lukrativt drivhus för systematiska bedrägerier. Fria vinstuttag, brist på kontroll och inga straff för den som åkte dit.

Boken beskriver slavliknande arbetsvillkor för arbetskraftsinvandrare med ingenting att sätta emot hot om att få sparken och tvingas lämna landet.
– Arbetsmiljön är ofta sådan som en utbildad undersköterska aldrig skulle gå med på, säger Karl Martinsson.
Boken redovisar påhittade behov hos de äldre omsorgsmottagarna. Eller debiterad hemtjänst som inte utförs – att manipulera redovisningar av arbetad tid inne i enskilda människors bostäder är enkelt för den förslagne.

Men finns det då en väg ut för valfriheten och hemtjänsten? Fler och effektivare kontroller är ett svar i boken.
Men det kostar att kontrollera och att samla underlag för en meningsfull polisanmälan. När en sådan görs lägger polisen ned. Södertälje är det enda fall som gått till åtal.
En gemensam utbetalande myndighet för alla välfärdstjänster är en annan idé. Det saknas också en sekretesslagstiftning så att myndigheter kan kommunicera med varandra om misstänkta fall. Idag finns en mängd företag som trots att de slängts ut för fusk i en kommun enkelt fortsätter med sin verksamhet i andra.

Kräver lagändringar

– Det är märkligt och provocerade att en person som bevisligen fuskat till sig skattepengar kan gå i väg med miljontals kronor i utdelning på sitt konto och med inga andra konsekvenser än att de förlorar avtalet i kommunen, säger Karl Martinsson.
Detta trots att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, sedan 2019 måste ge starttillstånd till nya företag. Boken visar på ett 20-tal fall där Ivo inte stoppat företag som tidigare har fuskat.
– Ivo har begärt att regeringen går fram med lagändringar så att kommuner måste rapportera till Ivo om man misstänker att ett företag fuskar. Det sker inte alltid idag och därför missar Ivo.
Det finns inte heller några krav på kommunerna att informera och varna varandra.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-09
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas