Regeringen backar och lämnar ut dokument till Coronakommissionen. Men kommissionen får inte de mötesanteckningar som enskilda tjänstemän har gjort.
Kommissionen har fått tillgång till ”sammanställningar” om vad som skett på uppemot 250 möten som hållits i den särskilda viktiga krisgrupp med berörda ministrars statssekreterare och som kallas Gruppen för strategisk samordning, GSS.
GSS spelar en central roll i regeringens krishantering under coronapandemin. Vid mötena har flera av Sveriges mäktigaste tjänstemän mötts för att diskutera frågor om hur pandemin ska hanteras.
Coronakommissionen – som har regeringens uppdrag att granska hanteringen av pandemin – har länge begärt att få ta del av anteckningar från dessa möten för att kunna fullgöra sin granskning.
Viktiga möten
Peter Wennblad på Svenska Dagbladet skriver i en ledartext på torsdagen (20/1) att han sett protokoll, eller ”annoterade dagordningar” som de kallas, men som regeringen inte velat lämna ut.
Enligt Wennblad, som tipsats av en källa på regeringskansliet, innehåller dagordningarna strategiska diskussioner på ”hög nivå” under pandemins början.
Tjänstemännen ska vid de interna mötena i GSS bland annat diskuterat var man befinner sig i arbetet och vilka avvägningar som behöver göras.
Börjat lämna ut
Efter de senaste dagarnas kritik för att försvåra eller till och med låsa Coronakommissionens arbete har regeringen alltså börjat lämna ut uppgifter. Enligt källor i Regeringskansliet har man den senaste tiden lämnat ut dagordningar, lägesbilder och underlag från GSS-mötena till kommissionen.
Men frågor om protokoll har fortfarande besvarats med att sådana inte skrivs.
Coronakommissionens ordförande Mats Melin skriver i ett mejl till TT:
”Det är riktigt att det tagits fram en hel del information. Vi har börjat gå igenom den och fortsätter med det nästa vecka. Det är ännu för tidigt att säga om den motsvarar det som vi har begärt”.
Under dagen
Under dagen ska ett möte hållas mellan kommissionen och regeringskansliet.
Syftet är, enligt regeringskansliet, att reda ut eventuella missförstånd om vad kommissionen tidigare har begärt att få och om något fattas.
”Några medlemmar av sekretariatet ska träffa företrädare för RK (läs: Regeringskansliet) för att ytterligare klargöra vårt informationsbehov” skriver Mats Melin till TT.
Slutbetänkande
Om drygt en månad, den 25 februari, ska kommissionen lägga fram sitt slutbetänkande.
Regeringen anmäls till KU
Sverigedemokraterna anmäler regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) till konstitutionsutskottet för att försöka mörka och aktivt motarbeta Coronakommissionens arbete.
Linda Lindberg, som är partiets socialpolitiska talesperson, hävdar i sin anmälan att regeringen inte följer den förordning som den själv tagit beslut om vad gäller att myndigheter på begäran ska lämna ut uppgifter till kommissionen.