Segregation och brottslighet, klimat och återtagen demokratisk kontroll över välfärden dominerade Magdalena Anderssons regeringsförklaring.
Men några ord ägnades också de äldre av Sveriges nya statsminister när hon läste sin regeringsförklaring på tisdagen (30/11).
– De många 40-talisterna som går in i 80-årsåldern ska ha den trygga äldreomsorg de förtjänar, lovade Magdalena Andersson.
– Därför höjs de generella statsbidragen ytterligare. Köerna ska kortas, vårdcentralerna stärkas och fler få en fast läkarkontakt.
Äldreomsorgslag
Den nya statsministern bekräftade att tidigare besked ligger fast:
– Arbetet med att ta fram en ny äldreomsorgslag för stärkt kvalitet och likvärdighet i omsorgen fortsätter. Alla hemtjänsttagares rätt till en fast omsorgskontakt fastställs i lag. Den som jobbar i äldreomsorgen ges möjlighet att studera till undersköterska på betald arbetstid och en återhämtningsbonus har införts för möjligheter till bättre arbetsvillkor.
Trygga pensioner
Magdalena Andersson kom också in på den senaste tidens kanske hetaste seniorfråga – pensionerna.
– Arbetet för trygga pensioner handlar om respekt för de som varit med och byggt vårt land. Pensionen har höjts för den som har arbetat ett långt arbetsliv med låg lön. Bostadstillägget höjs ytterligare.
– En strukturreform för att långsiktigt stärka inkomsterna för de pensionärer som har det sämst ställt ska läggas fram. Det innebär upp till 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. En trygghetspension införs, så att den som är över 60 år och utsliten inte ska behöva ta ut sin ålderspension i förtid.
Mer till systemet
Den förra finansministern kunde också understödja det som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) upprepat många gånger den senaste tiden:
– Pensionerna behöver höjas ytterligare. Därför måste inbetalningarna till pensionssystemet öka. Initiativ till det kommer tas i Pensionsgruppen.
Äldreminister
SPF Seniorerna hälsade i en officiell kommentar inför regeringsförklaringen Magdalena Andersson välkommen som statsminister med en rad önskemål och krav:
En äldreminister med samordningsansvar, ett helhetsgrepp på pensionssystemet och en trygg vård och omsorg är några exempel på vad man vill se levereras.
Men också åtgärder för digital inkludering och bra bostäder att åldras i.
Någon äldreminister blev det dock inte. Socialdepartementet förblir intakt med Lena Hallengren som socialminister och Ardalan Shekarabi som socialförsäkringsminister tillika ordförande i Pensionsgruppen.
– Vi beklagar att Magdalena Andersson inte tog chansen att utse en särskild äldreminister. Äldrefrågorna är stora och viktiga och förtjänar det, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson till Senioren.
– Socialministerns portfölj är som vi ser det alltför stor och omfattande, inte minst under en pågående pandemi.
Nya roller
Andra ministrar i den renodlade S-regeringen av särskilt intresse för seniororganisationerna att granska blir Mikael Damberg som ny finansminister, nya bostadsministern Johan Danielsson, Anders Ygeman som i sin portfölj får idrottsfrågorna och Khashayar Farmanbar som bland annat blir digitaliseringsminister.
Åtta ministrar försvinner, nio nya tillkommer och tre får nya uppgifter i statsminister Magdalena Anderssons nybildade regering. 12 kvinnor och 11 män ska borga för jämställdheten.
Magdalena Anderssons nya S-regering
Statsrådsberedningen
Magdalena Andersson, statsminister
Hans Dahlgren, EU-minister
Arbetsmarknadsdepartementet
Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister
Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister
Finansdepartementet
Mikael Damberg, finansminister
Max Elger, finansmarknadsminister
Ida Karkiainen, civilminister
Försvarsdepartementet
Peter Hultqvist, försvarsminister
Infrastrukturdepartementet
Tomas Eneroth, infrastrukturminister
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister
Justitiedepartementet
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister
Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister
Kulturdepartementet
Jeanette Gustafsdotter, kulturminister
Miljödepartementet
Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister
Näringsdepartementet
Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister
Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister
Socialdepartementet
Lena Hallengren, socialminister
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister
Utbildningsdepartementet
Anna Ekström, utbildningsminister
Lina Axelsson Kihlblom, skolminister
Utrikesdepartementet
Ann Linde, utrikesminister
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor
Matilda Ernkrans, biståndsminister