8 portioner
Vaniljkräm
2 dl standardmjölk
1 vaniljstång, urgröpt stång och frön
3 msk strösocker
3 äggulor
3 msk maizena
12 g smör
1 Koka upp mjölk och vanilj, både stång och frön.
2 Låt dra några minuter och plocka upp vaniljstången.
3 Vispa socker, äggula och maizena vitt och pösigt i en bunke och häll det över den varma vaniljmjölken.
4 Vänd runt hastigt, häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt tills krämen börjar tjockna.
5 Häll genast krämen i en ren kall bunke så att värmen stannar av. Vispa ner smöret och låt kallna.
Malta
1 dl grötris
2 dl vatten
1 tsk + 1 krm salt
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde, lättvispad
3 msk cointreau
1 dl mandel, delad
3 apelsiner, filéerna
vaniljkräm, se ovan
1 Koka upp ris, vatten och 1 tsk salt. Låt koka cirka 10 minuter, rör om då och då.
2 Tillsatt mjölken och sjud långsamt 40–50 minuter.
3 Ställ in i kylen och låt kallna helt.
4 Vänd ner vaniljkrämen i gröten, blanda ordentligt och vänd sen ner grädden. Avsluta med cointreau.
5 Rosta mandeln med 1 krm salt i en torr stekpanna, låt kallna.
6 Lägg gröten i en stor skål och garnera med mandel och apelsin.
Recept Stefan Ekengren
Foto Roland Persson