8 portioner
1,6 kg lutfisk, urvattnad 12 timmar, byt vattnet två gånger
1,5 msk salt
2 gula lökar, finhackade
30 g smör
2 kg fast potatis, skrubbad
350 g gröna ärtor
200 g bacon, finstrimlat och knaperstekt
nymald kryddpeppar
Bechamelsås
50 g smör
6 msk vetemjöl
6 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
1 citron, finrivet skal
några riv muskot
salt
1 Sätt ugnen på 130 grader. Skär fisken i avlånga bitar och salta runt om.
2 Slå in fisken i plastfolie, lägg i en form med lite vatten i botten.
3 Baka mitt i ugnen cirka 40 minuter. Känn efter så att fisken precis släpper i lamellerna. Känns den för hård behöver den längre tid. Innertemperaturen ska vara 58–60 grader.
4 Fräs löken mjuk i smöret och ställ åt sidan.
5 Koka potatisen precis klar.
6 Koka ärtorna i saltat vatten, lägg dem i en skål och vänd ner löken.
7 Lägg upp fisken på ett fat och servera med ärtor, potatis, bacon och bechamelsås. 8 Mal kryddpeppar över.
Bechamelsås
1 Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
2 Tillsatt grädde, mjölk och citronskal.
3 Koka upp och låt koka försiktigt några minuter.
4 Smaka av med salt och muskot.