Nu slår digitaliseringen mot grundläggande demokratiska värden. Och det är seniorer som får betala priset.
Det menar Rolf Hallgren, tidigare ordförande för Moderata seniorer i Lund, som riktar skarp kritik mot det egna partiets sätt att genomföra höstens provval till regionvalet 2022.
– Alla Malmömoderaternas medlemmar hade inte möjlighet att få rösta i provvalet, eftersom det genomfördes med digital omröstning med bank-id.
Följden blev, menar Rolf Hallgren, att erfarne Carl Johan Sonesson petades från förstaplats till regionvalet till förmån för den yngre och mer oerfarne John Eklöf.
– Flera partimedlemmar fråntogs rättigheten att rösta i provvalet, vilket säkerligen kom att påverka valresultatet, säger Rolf Hallgren till Senioren.
Som vid sekelskiftet
I ett debattinlägg i Sydsvenska Dagbladet skriver Rolf Hallgren att moderaternas hantering av provvalet visar att digitaliseringen har kommit att utgöra ett hot mot demokratin.
”Anmodan att rösta i provvalet har endast sänts ut till medlemmar som har e-post. Således har flera partimedlemmar i praktiken fråntagits rättigheten att få rösta.” skriver Rolf Hallgren och fortsätter:
”Kravet att partiets medlemmar ska vara digitaliserade för att få provvalsrösta är jämförbart med vad som gällde vid sekelskiftet 1800-1900 då endast män med viss inkomst eller egendom fick rösta i allmänna val.”
Protesterade
Ordförande för Moderata Seniorer i Sverige är Margareta Pålsson. Hon håller delvis med Rolf Hallgren.
– Vi är ett väldigt decentraliserat parti med 25 olika länsförbund med olika rutiner för hur man genomför provvalet. Det kan se olika ut på olika håll, konstaterar Margareta Pålsson, som säger att hon själv fick vetskap om bank-id-kravet i Skåne först när hon fick handlingarna till provvalet.
– Jag protesterade, men det var för sent. Procedurerna var redan fastlagda och processen för långt gången.
Gick att göra
Margareta Pålsson försäkrades om att man visst kunde rösta utan bank-id, men att man var tvungen att ha en mejladress.
– Man kunde också vända sig till den regionala förbundsexpeditionen och komma överens med dem om hur man skulle kunna rösta på pappersvis. Så det gick i och för sig att göra.
– Men det var ju väldigt mycket enklare för oss som hade bank-id och bara kunde logga in.
Finns det någon lärdom att dra för partiet?
– Den digitala utvecklingen går så fort och vi glömmer alla dem som inte är med. Det gäller kontanter, när vi ska beställa tid för tredje sprutan och allt möjligt annat. Det går enkelt för oss som är digitala men blir allt svårare för de som inte är det.
Moderaterna bör i fortsättningen, och det gäller för alla partier och samhället i stort, ta mycket större hänsyn till gruppen icke-digitala, säger Margareta Pålsson.
Inte bara seniorer
Man tror ofta att det bara gäller seniorer, men så är det definitivt inte, poängterar hon.
– Alla politiska partier har stora skaror seniora medlemmar. Då kan man inte bara sätta dem åt sidan, eller göra det svårare för dem att utöva sina rättigheter.
– Frågan kommer ju naturligtvis varför man ska vara medlem i ett politiskt parti om man inte har samma rättigheter och möjligheter som de digitala medlemmarna, säger Margareta Pålsson.
Stor erfarenhet
Margareta Pålsson från Åstorp är ordförande för Moderata Seniorer
Hon har innehaft poster som kommunstyrelseordförande i Åstorp, förbundsordförande i Skåne och riksdagsledamot under tio år. Under 2012-2016 var Margareta Pålsson landshövding i Skåne.