Nu finns goda exempel på kommuner som kan rigga ett bra anhörigstöd. Skövde är i högsta grad ett sådant.
Det menar Anhörigas riksförbund som utsett kommunen till Sveriges allra bästa.
Under den så kallade Anhörigriksdagen (9-10/11) delades utmärkelsen ut.
– Skövde har en imponerande verksamhet som vi hoppas att fler kan inspireras av, säger Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund.
Mycket krävs
För att konkurrera krävs en rad saker:
- kommunen ska ha en verksamhet, eller gjort en speciell insats, som på ett tydligt sätt gynnar anhöriga.
- det ska finnas en tydlig funktion eller tjänst för stöd till anhöriga, till exempel en anhörigkonsulent eller motsvarande.
- resurserna till anhörigstödet får inte ha minskats under de senaste två åren.
- stödet ska omfatta anhöriga till såväl äldre som yngre närstående.
Bäst i Sverige
Utmärkelsen väcker uppmärksamhet i Skövde.
– Vi blev jätteglada. Det är jättekul att kunna säga att vi har det bästa anhörigstödet i Sverige, i alla fall enligt Anhörigas riksförbund, säger enhetschefen Elisabeth Isaksson till Skaraborgs Allehanda.
– Våra mål är att vi ska se de anhöriga och att de ska känna sig välkomna när vi möter dem och det är viktigt. Det kändes att vi fick credd på att det vi gör är uppskattat. Det är bara att fortsätta i samma anda.
Motiveringen
”Skövde kommun har ett stöd som gör väsentliga insatser för de anhöriga. Verksamheten gynnar på ett tydligt sätt både unga och vuxna anhöriga i kommunen, oavsett sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder hos den närstående. Det finns ett klart anhörigperspektiv, tydliga mål för verksamheten och tillgänglig information för kommunens invånare på webbplats och i broschyrer. De verksamheter som erbjuds – exempelvis enskilda samtal, olika grupper för anhöriga, både barn och vuxna, och föreläsningar – ger anhöriga möjlighet till individuellt och flexibelt stöd.”
Syftet med det nya priset Årets Anhörigkommun är att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga.
Detta ska i sin tur leda till att kommunerna sporras att förbättra sina insatser och ge förutsättningar att sprida goda exempel.
Bara att se och lära för intresserade kommuner, alltså. Och kanske något för landets kommunala pensionärsråd att lägga på bordet framför sina politiker.
Konkurrenterna
Konkurrensen var tuff. 15 kommuner var nominerade, från norr till söder.
De övriga nominerade kommunerna var Alvesta, Bollnäs, Borås, Danderyd, Gävle, Hultsfred, Karlstad, Malmö, Nybro, Orust, Simrishamn, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna och Östersund.