Zucchini innehåller mineraler som magnesium, antioxidanter och C-vitamin. Och fibrer som ger en långvarig mättnadskänsla.
12 bitar
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl kallpressad olivolja
1,5 dl mild lättyoghurt
1 ekologisk citron, rivet skal
och saft
1,5 dl valnötter
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 krm salt
1 dl russin, blonda eller mörka
4 dl grovt riven zucchini
Till formen
olja
ströbröd
1 Sätt ugnen på 175 grader eller 150 grader varmluft.
2 Smörj och bröa en avlång form, cirka 1,5 liter.
3 Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
4 Rör i olja och yoghurt samt skal och saft från citronen.
5 Hacka valnötterna grovt och blanda dem med alla torra ingredienser inklusive russinen och rör ner i smeten.
6 Krama ur så mycket vätska det går ur den rivna zucchinin.
7 Tillsätt zucchinin och häll smeten i formen.
8 Grädda i nedre delen av ugnen cirka 50–60 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
9 Låt kakan svalna innan du skär upp den.
Recept Mai-Lis Hellenius
Foto Ulrika Ekblom.