Nu ska ovaccinerad personal inom hemtjänsten omplaceras i Stockholm och Uppsala. Samtidigt som fler efterlyser tydligare nationella riktlinjer i frågan.
Arjeplog var tidigt ute med att låta ovaccinerad personal inom hemtjänsten få andra arbetsuppgifter som innebär att man inte utför patientnära vård.
Förra veckan meddelade Region Stockholm att man börjat omplacera ovaccinerad personal inom hemtjänsten och nu följer Region Uppsala efter.
– Det är dags för oss att ta itu med det här. Vi har pratat om det i nämnden men juridiskt går det inte riktigt att kräva att veta vilka som är vaccinerade, men vi kan ta lärdom av andra kommuner som omplacerat personal, säger Cecilia Forss (M), ledamot i äldrenämnden till Upsala Nya tidning.
”Vi har försökt ha tålamod”
Moderaterna i regionen krävde det på måndagen och Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, är inne på samma linje.
– Vi har försökt ha tålamod och vänta in ett nationellt stöd i frågan, men vi har nu konstaterat att det dröjer och att vi måste gå fram själva, fortsätter hon till Upsala Nya Tidning.
Beslutet innebär att personer som arbetar inom hemtjänst, äldrevård eller annan omsorg inom kort kommer att omplaceras om de inte är vaccinerade eller inte vill svara på om de är det. Det här berör personer som jobbar i nära fysisk kontakt med vårdtagarna.
”Frågan är fri att ställa”
I Region Stockholm är det personal inom hemtjänsten i Stockholms stad som ska omplaceras där det är möjligt ur bemanningssynpunkt. Istället för att arbeta nära vårdtagarna ska de till exempel städa, laga mat eller handla.
– Om stadsdelarna får reda på att någon bland personalen är ovaccinerad, då ska den personen omfördelas till nya arbetsuppgifter som innebär att inte ha närkontakt med äldre, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad till Dagens Nyheter och svarar så här på frågan om hur de ska få reda på om någon anställd är ovaccinerad.
– Frågan är fri att ställa och det är frivilligt för en anställd att svara på om de är vaccinerade eller inte. Där finns inga legala möjligheter för chefer att kräva svar av sina anställda, säger Erik Slottner till Dagens Nyheter.
Gäller anställda inom Stockholms stad
Däremot kommer de inte att omplacera personer som inte vill svara på frågan om de är ovaccinerade.
– Att generellt sett ta ett ickesvar som ett nej, det tycker jag är långtgående. Då tror jag att facket skulle ha mycket tydliga synpunkter.
Det här gäller anställda inom Stockholms stad. När det gäller privata hemtjänstföretag, som har kontrakt med cirka hälften av vårdtagarna, finns inga såna planer. I alla fall inte hos de största privata aktörerna.
– Vi ska ha en dialog med de fackliga parterna i närtid, med frågan hur vi kan öka vaccinationsgraden. Som det är i dag kräver vi inte att medarbetare ska vaccinera sig. Vi jobbar så klart med skyddsutrustning under hela arbetspasset, säger Makan Afshinnejad, presschef på Attendo till Dagens Nyheter.
Efterlyser tydligare nationella riktlinjer
Nu höjs också röster för tydligare nationella riktlinjer hur regioner och kommuner ska göra med ovaccinerad personal.
– Jag hade gärna sett att det funnits några mer nationella rekommendationer eftersom det här påverkar alla kommuner och regioner, som sitter med samma utmaning. Jag hade gärna sett att man hade fått någon vägledning och stöd i det, säger Gisela Öst, förvaltningsdirektör för vård och omsorg i Malmö stad, i en annan artikel i Dagens Nyheter.
Erik Slottner håller med.
– Jag ser det som en stor nackdel att 290 kommuner och 21 regioner ska tolka lagen, där en del lagar också går emot varandra, och hitta egna system på det här sättet. Jag tycker inte det här är bra och det riskerar att leda till en stor rättsosäkerhet också. Jag hade gärna sett att det kommit tydligare nationella riktlinjer och till och med lagändringar om det behövs, säger han till Dagens Nyheter.