Ann-Catrine Johnsson är författare till Klimatmaten och utbildad kostrådgivare. Hemma har hon successivt gått över till en mer klimatsmart mat.
Vad är ditt bästa tips för en nybörjare som vill äta mer klimatsmart?
– Det enklaste är att börja lite successivt. Jag brukar blanda i bönor och linser i köttfärssåsen till exempel så att man tar hälften köttfärs och hälften baljväxter. Det blir jättegott och mättande.
Vi vet ju att baljväxter är både nyttiga och snälla mot miljön, men alla kanske inte vet vad de ska göra med dem?
– Man kan prova sig fram till vilka bönor eller linser man gillar bäst. Det finns ju många sorter. Ett bra sätt är att ha dem som tillbehör till maten. Blanda ihop en bönsallad med dressing, köper man bönor i färdiga tetrapak är det hur lätt som helst.
– I nästa steg kan man prova att mixa bönorna med kryddor och göra biffar. Jag tycker helt enkelt att man ska testa så hittar man det man själv gillar!
Förutom baljväxter, vilken annan mat är riktigt klimatsmart?
– Mycket av det många av oss redan äter faktiskt. Potatis, lök, och rotfrukter som rödbetor. Sedan är det väldigt bra om vi minskar på svinnet också. Vi slänger en tredjedel av maten idag och det är förstås inte bra.