Landets pensionärer utlovas en tusenlapp mer i månaden i genomsnitt i SD:s budgetmotion. Det är vår prioritering i kommande regeringsförhandlingar, säger partiledaren Jimmie Åkesson.
2025 är enligt partiet trolig sjösättningstid för ”Tusenlappen” som SD kallar sitt förslag, som partiet säger i genomsnitt skulle ge 1 000 kronor extra i plånboken per månad.
Förslaget, presenterat på DN Debatt igår (29/9), finns med i SD:s budgetmotion som läggs fram i nästa vecka.
Kostnaden för reformen beräknas till 23,1 miljarder kronor årligen och ska enligt partiet tas av skattebetalarna.
Staten betalar
SDs förslag skulle innebära en ombyggnad av pensionssystemet.
SD vill till exempel slopa den allmänna pensionsavgiften och höja grundskyddet, garantipensionen och bostadstilläggen för pensionärer.
Arbetsgivarnas ålderspensionsavgift föreslås att höjas från 10,21 till 18,5 procent av bruttoinkomsten, samtidigt som den allmänna löneavgiften sänks i motsvarande utsträckning till 3,33 procent. Enligt förslaget lämnas den sammanlagda arbetsgivaravgiften på så sätt oförändrad.
– Tekniskt så är det helt realistiskt, det är enkelt att genomföra, men det har ju väldigt stora statsfinansiella konsekvenser, det slukar ju mycket pengar. Huruvida det är realistiskt i det perspektivet har vi inte tagit ställning till, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i en kommentar till TT.
”Blir en valfråga”
”Med mindre än ett år kvar till valet är det tydligt att valrörelsen så smått börjar dra igång. Det märks inte minst på att det börjar skickas upp diverse testballonger på tidningarnas debattsidor.
Mycket tyder på att pensionsfrågan den här gången kommer att ta en större plats i valrörelsen än vanligt, och det beror som jag ser det på en dragkamp om de allt fler och allt mer lättrörliga seniora väljarna.”
Det säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström i en kommentar till nyhetsbrevet Pensionsnyheterna. Han välkomnar att frågan debatteras.
SDs utspel om pensionerna kan bidra till att frågan blir het i valrörelsen.
– Det här går vi till val på. Det här är en avgörande fråga för oss, sa partiledaren Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt när förslaget beskrevs på en pressträff på onsdagen (29/9).
”Fler partier bör kliva fram”
SPF Seniorerna hoppas att Sverigedemokraternas utspel i pensionsfrågan kan öka trycket i debatten.
Är själva förslaget bra?
– Svårt att säga, eftersom det hittills inte har presenterats i detalj utan endast i form av ett debattinlägg. Men förslaget är ett steg i rätt riktning så till vida att det skulle höja pensionerna, säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson.
– Men det löser inte grundproblemen i systemet. För det krävs långsiktighet och ett helhetsgrepp som exempelvis att ta ansvar för hur fler ska orka arbeta längre, vilket är nödvändigt om pensionerna och ökad livslängd ska gå ihop på lite längre sikt.
Det behövs också en bevakning på pensionsnivåerna över tid, säger Anna Eriksson.
– Systemet måste bli pålitligt och i samspel med verkligheten.
Initiativet från SD, och tidigare från Vänsterpartiet, kan vara bra för att få in pensionsfrågan i valdebatten, vilket är ett prioriterat mål för SPF Seniorerna.
– Nu hoppas vi att övriga partier kliver ut på banan och visar vad de verkligen tycker, tar debatten med väljarna och inte gömmer undan frågan i Pensionsgruppen, säger Anna Eriksson.
SPF Seniorerna har försökt få in pensionsfrågan i flera valrörelser, men med begränsad framgång.
– Den här gången ser det lovande ut. Ett skäl till det är att vårt påtryckningsarbete har pågått länge och knappast längre kan bemötas med tystnad.