Politikerna behöver lyssna med mycket större intresse på oss seniorer för att förstå vilka bostäder som behövs. Men också på unga arkitekter och planerare.
Det sa SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson när hon framträdde på evenemanget Elmia Future Living i Jönköping.
Igår tisdag och idag (28-29) lyfts debatten om framtidens boende för 70+ på Elmia Future Living. Två kunskapsspäckade dagar med profiler, experter och tongivande aktörer.
Debatt står still
– Äntligen. Det har hänt för lite i den här frågan, menade de två moderatorerna Stefan Attefall, tidigare civil- och bostadsminister och Lennart Weiss, kommersiell direktör på bygg- och anläggningsföretaget Veidekke.
Till 2030 kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent enligt statistik från SCB. Redan nu är var femte invånare i Sverige över 65 år.
Med den ökande andelen äldre väntar en enorm utmaning för samhället och bostadsmarknaden.
– Demografins utmaning för bostadsdebatten glöms bort av politiker och kommuner. Intresset för framtidens boende för den växande gruppen äldre är ljummet. Elmia Future Living bidrar förhoppningsvis med en vidare syn och ett djupare samtal kring dessa frågor, sa Stefan Attefall
Ensidigt fokus
Eva Eriksson passade under sin programpunkt på att vända sig till stadsutvecklare, beslutsfattare och politiker.
– Vi är individer och vi har olika behov. Vi är också aktiva längre, därför blir frågan om bostäder annorlunda än för femton år sedan.
Politiken behöver utveckla svar på detta. I stället uppehåller man sig i diskussionen väl mycket vid särskilda boendeformer.
– Men bara sju procent bor i särskilda boenden. Därför behövs seminariedagar som dessa. Vi behöver tänka till.
Systemet hindrar
Eva Eriksson och PROs ordförande Christina Tallberg som också framträdde betonade i full enighet att tillgängligheten i bostadsbeståndet måste bli bättre. Också ur ett ekonomiskt perspektiv.
– Det är inte bara att sälja villan och köpa något nytt. Kalkylen går ofta inte ihop, vilket mycket beror på pensionssystemets struktur, och på låga pensioner. Det finns delar i systemet som hindrar att man flyttar, sa Eva Eriksson.
Nyproduktion måste innefatta lägenheter som man som ung och gammal kan efterfråga, betonade både Eva Eriksson och Christina Tallberg.
– Bostadspolitiken behöver både ett äldre- och ett ungdomsperspektiv, och ofta sammanfaller de båda.
Eva Eriksson summerade seniororganisationernas krav.
– Vi är friskare och lever längre. Då måste alltså kommunerna planera utifrån det. Bankerna måste ändra sina attityder till äldre som vill låna för att förändra sitt boende. Kommunerna behöver bättre informera vilka bostäder som faktiskt finns. Lyssna till de unga arkitekterna och planerarna som faktiskt har bilder av vad man kan skapa för äldre.
Pensionärsråden
Sist men inte minst markerade Eva Eriksson och Christina Tallberg att intresset behöver bli bättre från politikens sida.
– Samtala med oss pensionärsorganisationer, om vad vill vi ha, om vad vi efterfrågar. Lyssna med oss via de kommunala pensionärsråden.
Många tunga namn på scen
Många är med och talar på framtidsdagarna för äldres boende, bland andra:
En föränderlig värld och framtidens bostadsmarknad – Fredrik Reinfeldt, rådgivare, föreläsare och tidigare statsminister
Så vill 50- och 60-talister bo när de blir äldre – Erik Herngren, Kairos Future
Att höra till – om ensamhet och behov av gemenskap – Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet
Regeringens bostadspolitik för äldre – Elin Olsson, MP, statssekreterare