Smittspridningen ökar på äldreboenden samtidigt som många inom personalen inte vaccinerar sig. ”Nu är det tid att sätta ner foten. Vi kan inte låta äldre människor utsättas för smitta”, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Senioren har tidigare skrivit om den ökande smittspridningen av covid-19 på äldreboenden och i en del fall har smittan kunnat spåras till ovaccinerad personal.
Det är dock svårt att veta exakt i hur många fall eftersom arbetsgivarna inte har rätt att ha något register över vilka anställda som har vaccinerats.
Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror från slutet av augusti är 63 procent av personalen inom hemtjänsten fullvaccinerad. Samma siffror för äldreboenden är 73 procent.
Sämst vaccintäckning i Stockholm
Enligt de siffrorna är vaccinationstäckningen sämst i Stockholms län med 53 procent respektive 64 procent.
Erik Slottner, (KD), är äldre och trygghetsborgarrråd i Stockholms stad och han är förvånad över de låga siffrorna. I början av vaccineringen kunde kommunen följa hur många anställda som vaccinerades, säger han.
– Då vet jag att över hälften av de anställda hade bokat tid för vaccination. Så att bara två tredjedelar inom hemtjänsten vaccinerats med minst en dos enligt de här siffrorna är mindre än vad jag trodde och hoppades på, säger han till Svenska Dagbladet.
Värmland är den region som lyckats bäst hittills med 77 procent vaccinerade inom hemtjänstpersonalen och 84 procent av personalen på äldreboenden. Hur det ser ut region för region hittar du här.
Och trots uppmaningar från myndigheter och politiker så går det alltså trögt att nå en riktigt hög vaccinationstäckning.
”Skulle inte accepteras”
– Vi får kontinuerligt signaler från människor ute i landet om ovaccinerad personal och nu har det gått så lång tid att det är dags att sätta ner foten. Det måste få ett slut, säger Eva Eriksson och fortsätter:
– Nu måste arbetsgivarna och arbetstagarna lösa detta. Vill man inte vaccinera sig då ska man inte jobba med äldre. Då får man omplaceras och jobba med annat. Sen måste man såklart göra en analys av konsekvenserna, hur mycket personal som finns tillgänglig och så vidare, men det kan inte fortsätta så här.
Hon jämför med hur det skulle se ut om smittan spreds på en vanlig arbetsplats.
– Vad skulle hända om arbetstagare på en industri under lång tid utsattes för smittspridning av en sjukdom? Det skulle inte accepteras. Och nu utsätts äldre människor för det. Det får man bara inte göra, säger Eva Eriksson.