Alltför låga pensioner blev ett tema i onsdagens partiledardebatt. Men bara för ytterlighetspartierna.
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, de två partier som inte har plats i Pensionsgruppen, utmanade i pensionsfrågan.
– Sverige har 300 000 fattigpensionärer, och de allra flesta av dem är kvinnor. En majoritet av svenskarna är oroliga för sin pension. Vi har en av Europas högsta pensionsåldrar, samtidigt som vi har ett av Europas högsta skattetryck. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att behandla sina gamla på det sättet – det är faktiskt ren ynkedom, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt inledningsanförande.
– Jag kan och vill, herr talman, här och nu avge ett löfte till Sveriges alla nuvarande och blivande pensionärer. Pensionerna blir en avgörande fråga för oss i framtida samarbeten. Den som söker Sverigedemokraternas stöd bör således dela den prioriteringen.
Bara hälften berörs
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ägnade större delen av sitt inledningsanförande åt pensionerna.
– I dagarna kommer inkomstpensionstillägget, som enligt regeringen uppgår till 600 kronor. Men bara drygt hälften av pensionärerna berörs, och de med lägst inkomster får ingenting alls. De allra flesta får väsentligt mindre än de 600 kronorna, sa Dadgostar och fortsatte:
– Vi vet hur vardagen ser ut för många av Sveriges pensionärer – Expressen skrev om det för drygt en månad sedan. Det handlar om svårt sjuka Maria, som arbetat i skolan och nu använder sparpengar för att ha råd att köpa mat. Det handlar om undersköterskan Irma, som fortfarande jobbar timmar och är hemlös, och om busschauffören Lars, som är 69 år gammal och har en värkande kropp men måste fortsätta jobba för att det ska gå ihop. I husvagnar bor pensionärer som inte har råd med annat.
Femtiolapp räcker inte
Hur kan Socialdemokraterna kalla det lilla tillägget för en satsning på Sveriges pensionärer? frågade Vänsterledaren. Att få en extra femtiolapp kan inte vara det som gör hela skillnaden för Lars.
– Vi är det land i EU där man jobbar längst. Ändå ligger vi i EU:s bottenliga avseende pensioner. Varför håller så många partier i riksdagen, från höger till vänster, fast vid det nuvarande, dysfunktionella pensionssystemet? Dessutom har socialdemokrater och moderater under denna mandatperiod gått ihop för att höja pensionsåldern, vilket förstås var ett stort misstag.
Inför höstens budget har Vänsterpartiet varit tydligt med att den lägsta pensionen måste höjas, framhöll Nooshi Dadgostar.
För att steg för steg höja de svenska pensionerna. Sveriges seniorer förtjänar bättre.
Ett år kvar
Återstår att se om övriga partier, som bär upp Pensionsgruppen, väljer att gå i replik mot SD och V när ett år återstår till valdagen.
Återstår också att se vilka konkreta förslag och löften som SD och V, och övriga oppositionspartier, är beredda att leverera i sina kommande skuggbudgetar.