Alzheimersjuka som ätit omega-3 fettsyror i början av sjukdomsförloppet får bättre resultat i minnestest. Det visar en studie från Örebro universitet.
Forskarna har undersökt effekten av omega-3 fettsyror – med hjälp av minnestester och prover från ryggmärgsvätska.
Det är den första studien i sitt slag, säger Yvonne Freund-Levi, forskare i neurovetenskap vid Örebro universitet.
33 patienter
– Vi ska vara försiktiga och inte dra långtgående slutsatser men vi kan se en skillnad i testerna av minnet. Patienter som ätit omega-3 tidigt i sjukdomsförloppet får bättre resultat.
Yvonne Freund-Levi betonar att studien är liten – 33 patienter är med varav 18 fick tillskott med omega-3 morgon och kväll och 15 ingår i en kontrollgrupp.
Hon samlade in prover från ryggmärgsvätska och patienterna fick göra ett minnestest – både vid starten för studien och efter sex månader.
– Vi kan se att gruppen som tagit omega-3 är stabila i minnesfunktionen medan kontrollgruppen har blivit sämre. Det visar minnestesterna, säger Yvonne Freund-Levi.
Kost och motion
– Vi är försiktiga med att ge råd men vi vet att det bästa är att börja tidigt – det är svårt att påverka sjukdomen i ett senare skede. Det bästa rådet vi har att ge i nuläget är att vara fysisk aktiv och att äta omega-3 – i mat som till exempel fet fisk eller som kosttillskott.
Forskarna i Örebro har samarbetat med forskare vid Karolinska institutet, Sahlgrenska universitetssjukhus och Uppsala universitet.
Ett stort steg framåt är att forskarna i framtiden kommer att kunna undersöka biomarkörerna i blodtester istället för att behöva ta ryggmärgsprover på patienter, framhåller Örebro universitet i ett pressmeddelande.