Det är ett bra besked att regeringen inför en avgiftsfri pneumokockvaccination för 75 år och äldre. Det säger SPF Seniorerna i en kommentar. Men det är bara ett steg på vägen.
Beskedet kom igår torsdag (9/9) när statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade en rad förslag med bäring på vård och omsorg om äldre.
Regeringen har i sin budget för 2022 lagt in pengar till ett särskilt vaccinationsprogram med avgiftsfri pneumokockvaccinering för medicinska riskgrupper och 75-åringar.
Till hösten
Vaccinationer inom ramen för det särskilda vaccinationsprogrammet beräknas också kunna börja hösten 2022.
Finansieringen av vaccinationerna föreslås ske via det generella statsbidraget med 40 miljoner kronor per år, från och med 2022.
Delseger
Reformen innebär en delseger för SPF Seniorerna som sedan flera år har kämpat för att Sverige ska ha ett brett nationellt vaccinationsprogram för äldre.
– Ett sådant behöver dock omfatta alla som fyllt 65 år och dessutom inkludera vaccinationer mot influensa, pneumokocksjukdom och bältros, säger Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor.
Socialutskottet
Riksdagen röstade i november förra året igenom ett tillkännagivande i frågan från socialutskottet.
Beskedet välkomnas också av socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD).
”Om regeringen äntligen kommer till skott så är det ett mycket välkommet besked. Genom detta kan vi minska risken för svår sjukdom hos berörda och hälsan stärks”, säger hon till Dagens Medicin.
Jämlikt
Läkemedelsindustriföreningen (Lif), branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, hälsar också regeringens besked med tillförsikt.
– Vi är glada att regeringen satsar på ett vaccinationsprogram med pneumokocker så att äldre personer och riskgrupper nu får möjlighet till gratis vaccinering och det oavsett var i landet man bor, säger Lifs vaccinexpert Bengt Mattson i ett pressmeddelande.
Äntligen verklighet
Lif och andra organisationer, bland annat samtliga pensionärsorganisationer, har länge drivit frågan.
Det har också funnits ett färdigt förslag hos Folkhälsomyndigheten i flera år.
– Nu blir det äntligen verklighet. Det är en preventiv insats som kommer att göra stor skillnad för folkhälsan och rädda liv på ett enkelt, effektivt sätt. Inte minst kommer det att spara in på kostnader för vård och rehabilitering. Det är en vinn-vinn-situation för hela samhället.
Bengt Mattson anser, liksom således SPF Seniorernas expert Gösta Bucht, att åldersspannet 75 och uppåt är för snålt.
– ”Drömscenariot” och det vi arbetat för är 65-plus och riskgrupper. Vi hoppas att detta bara är första steget och att fler vaccinationer så småningom adderas i ett brett vuxenvaccinationsprogram. Exempelvis borde influensavaccination inkluderas så skyndsamt som möjligt.