”Vi förväntar oss att man vaccinerar sig” Det var det korta svaret på Seniorens fråga på Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen (2/9) hur man säkerställer att personer med hemtjänst och som bor på äldreboenden kan vara trygga och smittsäkra i sina hem när de inte vet om personalen är vaccinerad.
– Vi förväntar oss ju att jobbar man med sårbara människor som inom äldreomsorgen så är vår rekommendation att alla inom äldreomsorgen ska vaccinera sig och det gäller inte minst den här gruppen. Här förväntar vi oss verkligen att det sker. Sen är det en arbetsrättslig fråga vilka krav arbetsgivaren kan ställa på de anställda och vad man kan göra och där får vi hänvisa till de prövningar som görs i de olika regionerna kring det här rent arbetsrättslig. Det är inte en fråga som ligger hos oss, säger biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell och lägger över frågan till Johan Bratt, tillförordnad sjukhusdirektör i Region Stockholm som också deltar på pressträffen.
Mantrat har varit att skydda de äldre
– Din fråga är riktig och ställa en fråga kan man alltid göra men vi har ju arbetsrättsligt inte någon möjlighet att på ett bra sätt få statistik och tydlighet i det på individplanet, svarar Johan Bratt.
Senioren: Det arbetsrättsliga känner de flesta till men myndigheternas mantra nu i ett och ett halvt år har varit att skydda de äldre. Verkligheten är nu istället att många inte är skyddade i sina hem. Folkhälsomyndigheten tog också tidigare upp på pressträffen att vaccinationstakten behöver öka för dem som jobbar inom hemtjänsten och på särskilda boenden för äldre.
– Ja, jag håller helt med om det och vårt budskap är väldigt tydligt: Vaccinera dig fullt ut med två sprutor så snart som möjligt. Det är grundbulten och där får man förutsätta att man tar det ansvaret som individ när man jobbar med de äldre, att man skyddar sig själv och att man inte sprider smittan vidare till de äldre och sköra. Så det är ett väldigt starkt individuellt ansvar i den här frågan, säger Johan Bratt.
”Det sker dialoger”
Senioren: Så de äldre som är oroliga kommer att få fortsätta leva i ovisshet och vara otrygga hemma?
– Det sker dialoger också. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har en dialog med regionerna och Region Dalarna har gått ut med att de kommer att pröva det här. Så det händer saker i frågan men det är inte Folkhälsomyndighetens bord mer än att säga att vi förväntar oss att alla i samhället, och inte minst de som jobbar med sårbara personer, ska vaccinera sig, säger Karin Tegmark Wisell.
Ni ser Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms svar i det här tv-klippet.