Med start den 26 augusti börjar programserien Ålderstigen i P1. Ett program om hur det är att vara människa och över 80. Inte om att flytta in på äldreboende eller vänta på vaccin. Utan helt enkelt hur det är att vara äldre. Programmet sänds på torsdagar kl 10.35 i P1 och går även att lyssna på som podd.
Hannah Engberg lade redan för två år sedan fram idén för Sveriges Radio om en serie program där hon skulle samtala med människor över 80 om livet. Då fanns inget riktigt intresse, men nu när äldre kommit i fokus på ett annat sätt blev det napp.
– Jag har länge känt att de riktiga berättelserna inte kommer fram. När det handlar om de så kallade äldre är det ofta om att man inte får plats på ett boende eller något sådant. Det var inte det jag ville lyfta fram.
Vi är alla människor och tampas med ungefär samma känslor livet igenom.
Hon gör programmen tillsammans med filmkritikern Johan Croneman, som själv har en mamma som är 98 och som han följer under alla livets skeenden. Hannah har träffat ett antal ”vanliga” människor som hon samtalar om existentiella ämnen med.
– Varje avsnitt har ett tema och det är vida begrepp som ensamhet, gemenskap, frihet, döden, kärlek och lust, samtalet, identitet och meningsfullhet. Jag tror att vi kommer att spräcka en hel del fördomar. Alla tror att äldre är så ensamma, men så ser det inte alltid ut. Över huvud taget är livet inte så svartvitt som det ofta skildras. Man är inte antingen ensam eller inte, man är inte antingen glad eller ledsen. Det skiftar hela tiden, för alla, även när man är äldre förstås.
Själv tycker Hannah att det här med livet faktiskt inte är en så enkel sak och att det är både trösterikt och inspirerande att prata med dem som levt längre än hon själv, med sina 37 år.
– Det jag framför allt bär med mig efter de här samtalen jag haft är att ”de” inte är annorlunda än någon annan. Vi är alla människor och tampas med ungefär samma känslor livet igenom. Ofta tycker jag att vi är så inriktade på problemlösning och att vara peppande. Men här handlar det bara om samtalet, att lyssna. Många vill gärna berätta om sina liv och då gäller det att lyssna och inte värja sig för svåra frågor som kan komma upp. Som när en 91-årig kvinna jag pratar med säger att hon känner sig ”färdiglevd”. Så kan det också kännas.
Hannah är noga med att påpeka att Ålderstigen inte är ett program för äldre om äldre, utan ett program som hon hoppas att alla från 35 år och uppåt kan ha behållning av.
– Det handlar om livet och därför rör det oss alla. Dels är många anhöriga även om de inte kommit över 80 själva. Dels ska vi alla dit.
Text Ulrika Palmcrantz
Här är en länk till programmet