Exotiskt i Norrland
Leva & uppleva | Passion i min pension

Exotiskt i Norrland

Hemma hos Lars-Åke och Karin Bergström döljer sig en oas bakom tujahäcken. Hela deras trädgård är fylld av exotiska växter som egentligen inte ska kunna växa på Strömsön en mil utanför Örnsköldsvik.

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-09-19

Det är en varm och solig dag när Lars-Åke och Karin tar emot i sitt paradis på Strömsön på Höga kusten. Deras hus ligger alldeles vid en havsvik med egen brygga. Men det är inte bara sjöutsikten som tar andan ur besökarna när de kliver in bakom tujahäcken. Här öppnar sig en oas som för tankarna till fjärran länder.
Palmer, meterhöga kaktusar, bambu, bananplanta, citrusträd och agave finns här. I sitt arbete som marknadsförare av hydraulmotorer för Hägglunds i Örnsköldsvik hade Lars-Åke världen som arbetsfält.
– Jag reste till Mexiko, Guatemala, Australien, Indonesien, Kina och Sydafrika. Jag var överallt och eftersom mitt uppdrag var att se till att våra produkter blev fotade och filmade i vacker miljö fick jag se mycket av landskapen och kom verkligen i kontakt med naturen, berättar Lars-Åke.

När jag slutade resa fysiskt började jag resa mentalt här i trädgården. Jag ville ha agave som i Mexiko, hibiskus som på Hawaii, bambu som i Kina.

2006 flyttade han och hustrun Karin ut permanent till sommarstugan på Strömsön och när Karin gick i pension från sitt arbete som lärare började hon odla i tre pallkragar på tomten.
– Jag hade alltid varit ganska ointresserad av trädgårdsarbete, men då plötsligt började Lars-Åke engagera sig och komma med förslag hur pallkragarna skulle stå. Vi började skissa tillsammans på hur vår trädgård skulle se ut och då blev det jätteroligt. Jag hade inga problem att gå i pension, säger Karin.
Först drömde de om att skapa en Medelhavsterrass med Italien som förlaga och skaffade ett apelsinträd, ett olivträd och en bougainvillea. När sedan Lars-Åke också gick i pension växte intresset för exotiska växter.
– När jag slutade resa fysiskt började jag resa mentalt här i trädgården. Jag ville ha agave som i Mexiko, hibiskus som på Hawaii, bambu som i Kina. Min senaste favorit är luftväxter, tillandsier, som får näring och vatten i form av fukt från luften och som kan växa på allt från telefonledningar till trädklykor. Sådana har jag sett i Guatemala, säger Lars-Åke och tar fram en trädstam där han har hängt några tillandsier på krokar.

Lars-Åke och Karin Bergström

Ålder: 72 respektive 75 år.
Bor: På Strömsön, en mil utanför Örnsköldsvik.
Familj: Tre vuxna barn och fem barnbarn.
Tidigare yrke: Marknadsförare och lärare.
Passion i vår pension: Trädgården med många exotiska växter som bananplanta, citrusträd, palmer, kaktusar
och agave.

Dölj faktaruta

Karin å sin sida är förtjust i den köttätande kannrankan som oftast lever i regnskogar i Asien. De är flitiga flugfångare inne i hennes kök. Annars är de allra flesta av växterna ute på sommaren.
– Vi flyttade ut dem i maj. Till att börja med tar vi in dem på nätterna, men sedan står de ute dygnet runt. Palmerna och kaktusarna tål frost så de kan vi ha ute ända in i oktober.
Lars-Åke har byggt ett inglasat rum vid trädgården där växterna står hela vintern, med belysning och värme.
– Men det är inte samma som används i traditionella växthus. Vi använder vanliga LED-lampor och håller ganska svalt i rummet. Växterna vilar på vintern, det gör även kaktusar i Mexiko. Vi vattnar dem sällan, det är inte förrän vårsolen börjar lysa in i mars som vi måste se till att de inte torkar ut. Mars och april är den knepigaste tiden att få dem att trivas. När de sedan kommer ut i maj börjar de växa och må bra, säger Karin.

Den som kliver in i Lars-Åkes och Karins trädgård blir nog förvånad. Så här brukar det inte se ut i Västernorrland!

Det är hon som står för artkunskapen medan Lars-Åke har det estetiska sinnet. Han har grävt bort otaliga stenar från trädgården och fyllt med jord. De mindre har han forslat bort, medan de större har fått bilda stenkanter till rabatterna. Det varma söderläget gör att många växter som egentligen ska ha ett helt annat klimat än växtzon 5 trivs i rabatterna.
Här står ett japanskt körsbärsträd och buxbomsbuskar som sprider en doft av Medelhavet över hela trädgården.
– Det viktiga när man håller på med exotiska växter är att man vågar misslyckas. Vi har slängt otaliga plantor som inte har överlevt. Men man lär sig något varje gång. Det gäller att ta reda på hur de växer i sin naturliga miljö och försöka återskapa de förutsättningarna så mycket som möjligt. Det finns mycket information på Youtube om hur man odlar olika växter, säger Lars-Åke.
Många gånger har han och Karin lyckats riktigt bra. De har haft palmer på över två meter och ett afrikanskt tulpanträd som växte så fort att de var tvungna att kapa ner det.
I dag står en bananplanta som är en och en halv meter på terrassen bredvid meterhöga kaktusar i olika former. Och citronträdet ger så pass mycket frukt att de gör citronjuice och fryser in. På spaljén slingrar sig en vinranka som ger små, sura vindruvor som Karin gör marmelad av.
– Det är en baltisk sort, Zilga, som faktiskt trivs så här långt norrut.

Odla exotiska växter

1 Ta reda på hur växten lever i sin naturliga miljö och försök att återskapa de förutsättningarna så långt det är möjligt.
2 Våga misslyckas. Ibland måste du slänga växter, men om du försöker tillräckligt många gånger brukar det gå vägen.
3 Ta hjälp av Youtube, där finns mycket information.

Dölj faktaruta

Plantorna har de hittat på vanliga mataffärer som Lidl och i handels-
trädgårdar. Men de senaste åren har Karin sått alltmer av växterna själv.
– Bananplantan sådde jag för sju år sedan, då blir man förstås extra nöjd att det blev så här stort. Men några agaveplantor är lika gamla och de är ju bara några centimeter höga. Man får acceptera att det går långsamt ibland, säger Karin.

Text Ann-Katrin Öhman
Foto Susanne Lindholm

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-09-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas