Det är en stor operation att rädda en näthinna. Ändå gick det på en knapp halvtimme. Det berättar ögonkirurgen Manoj Kakar som opererade Kristina Falk.
Det är en stor operation att rädda en näthinna. Ändå gick det på en knapp halvtimme. Det berättar ögonkirurgen Manoj Kakar som opererade Kristina Falk.
– Jag tog bort glaskroppen och satte sedan in en gasblandning som fungerar som gips för att få näthinnan på plats under läkningen, berättar Manoj Kakar, som lämnade Indien år 2000 för att forska i Sverige om hur gråstarr utvecklas men fann ögonkirurgi ”mycket intressantare”.
Till glädje för hans patienter. Manoj Kakar har minst 10 000 näthinneoperationer bakom sig. Han tar itu med cirka 150 näthinneavlossningar per år.
– Vid kanten av hålet använder man laser som skapar ett ärr som gör att vätska från glaskroppen inte tränger igenom och lyfter bort näthinnan.
En spricka på näthinnan behöver inte leda till näthinneavlossning. I många fall går det att stoppa med enbart en laserbehandling och patienten går hem samma dag.
Ska jag söka vård om jag ser blixtar?
– Blixtar är ett ganska ospecifikt symptom. Får man också något slags dimsyn eller ser prickar och inte kan blinka bort förändringen ska man söka.
Operationen syftar alltså till att få tillbaka näthinnan på sin plats och att återupprätta kontakt med underlaget, alltså åderhinnan som möjliggör syreupptagningen till näthinnan.
- Det börjar med en så kallad glaskroppsavlossning som orsakar hål på näthinnan. Hålen kan vara knappnålsstora upp till några millimeter.
- Vätska inifrån ögat tar sig sedan genom hålet i näthinnan och tränger sig in mellan näthinnan och åderhinnan som syresätter näthinnan. Om näthinnan släpper helt från gula fläcken, där synnerven går in i hjärnan blir man blind.
- För att hejda processen krävs snabb behandling.
1 av 7 500 drabbas – alltså cirka 1 500 personer varje år i Sverige.
Sedan mitten på 80-talet har man kunnat behandla de flesta typer av avlossning med hjälp av glaskroppskirurgi, så kallad vitrektomi.
Cirka 85 procent av alla avlossningar klaras med en operation.
– Det finns flera sätt att göra operationen på. Det beror på hur näthinnan ser ut och vad vi anser vara lämpligt för den enskilde patienten. Det handlar också om vilken teknik läkaren är mest van vid och bekväm med, säger Manoj Kakar.
Det är enbart universitetskliniker som opererar näthinneavlossningar. I Stockholm är det S:t Eriks ögonsjukhus som har uppdraget.