Att kontantbetalning inte är möjligt på alla vårdinrättningar strider mot lagen. Det anser nätverket Kontantupproret, som nu anmäler Region Dalarna till Justitieombudsmannen.
Regionen har tagit bort möjligheten till kontant betalning av patientavgifter. Helt oacceptabelt, anser Kontantupproret med ordförande Björn Eriksson i spetsen.
Han hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolens tidigare avgörande att offentliga vårdgivare måste acceptera kontanter.
– Det strider mot lagen att vägra ta emot kontant betalning för patientavgifter. När Region Kronoberg beslutade att inte ta emot kontanter slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att det var fel. Nu är det Dalarna som gör samma sak, säger Björn Eriksson till Dagens Juridik.
Flera skäl
Kontantupproret är ett nätverk av organisationer – bland annat SPF Seniorerna – och föreningar som tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel i Sverige, inte minst inom sjukvården.
– För det första handlar det ofta om äldre människor som kanske inte klarar av att hantera digitala betalmedel. De måste få betala sina avgifter på ett sätt som passar dem. För det andra finns en integritetsaspekt i detta. Kortbetalningar syns på kontoutdrag och det kan finnas många skäl till att man inte vill att omgivningen ska få reda på att man besökt sjukvården, säger Björn Eriksson.
Vissa sjukhus
Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom mot Region Kronoberg slagit fast att patienter måste kunna betala med kontanter hos offentliga vårdgivare.
Ändå agerar Region Dalarna som man gör. Det går bara att betala kontant på lasaretten i Falun, Mora, Ludvika och Avesta, och inte på regionens alla vårdcentraler.
Det är också möjligt att få en faktura hemskickad, om man inte kan eller vill betala med kort på plats.
Säkerhetsfråga
Bakom beslutet att ta bort kontanter ligger omtanke om de anställda på vårdinrättningarna, hävdar Sofia Jarl (C) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Dalarna.
– Det är en säkerhetsfråga för vår personal, säger hon till Dala-Demokraten.
Viss kritik
För fyra år sedan anmäldes Region Jönköpings län på samma vis till JO. Regionen argumenterade då bland annat att det aldrig funnits möjlighet att betala kontant på samtliga vårdinrättningar.
I det fallet kritiserade Justitieombudsmannen endast att regionens information om betalningsmöjligheter varit bristfällig, men konstaterade att tillräckliga förtydliganden gjorts, skriver Dagens Medicin.