I juni kom först nyheten att ett nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom godkänts i USA. Sen kom också en studie som handlar om ett vaccin mot sjukdomen. Resultatet ses som lovande.
Bengt Winblad är professor i geriatrik vid Karolinska institutet och också en av forskarna bakom studien kring vaccinet. I en artikel i Dagens Nyheter säger han att det är ”ett stort steg mot ett fungerande vaccin”.
Vaccinet AADvac1 har testats i en fas 2-studie med närmare 200 deltagare med mild Alzheimer, däribland ett tjugotal svenskar. Snittåldern på deltagarna var 71 år och de fick antingen vaccin eller placebo under två års tid i form av injektioner. Inga allvarliga biverkningar har märkts av, och samtliga deltagare fick höga halter av antikroppar i blodet. Dessa antikroppar kan hindra uppkomsten av det toxiska tau-proteinet, som klibbar ihop sig i nervcellerna som då slutar att fungera.
Resultatet ses som lovande, men det är en liten studie som ännu inte ger tillräckligt svar på om vaccinet verkligen stoppar försämringen av kognitiva funktioner, som minnet. Forskarna kommer att gå vidare med en större studie, men gläds redan åt de positiva resultaten.
Professor Bengt Winblad tror inte att något vaccin kan bota sjukdomen helt och hållet, utan att det kommer att behövas en kombination av vaccin och andra läkemedel i framtiden.