Marinerad och grillad lammstek som skärs i tjocka skivor. Serveras med chutney och potatissallad.
Tar 2-24 timmar att marinera lammet, en timme att tillaga.
6 personer
Lammstek 1,5 kilo, helst med ben. Skär ett snitt i steken på mitten, så den går att ”öppna”. Då blir det lättare att grilla.
Chutney
1 kruka mynta (bladen)
½ kruka koriander
3 vitlöksklyftor
Färsk ingefära, ca 5 cm
2 chilifrukter, gröna
2 tsk rostade kumminfrön
1 citron, juicen
Potatissallad
800 g färsk potatis, halverade
100 g ärtor
2 st vårlökar, hackade
200 g grekisk yoghurt
1 Chutney: Mixa ihop alla ingredienser med en nypa salt och ett stänk vatten. Håller i kylen ett par dagar.
2 Marinera lammsteken med en tredjedel av chutneyn, i minst 2 men gärna upp till 24 timmar.
3 Potatissalladen: koka potatisen ca 12-15 min. Tillsätt ärtorna sista minuten av koktiden. Häll av vattnet och låt svalna. Blanda i hackad vårlök, yoghurt och en tredjedel av chutneyn. Kan göras dagen innan. Ta i så fall ut den 1 timme före servering.
4 Grilla lammet: lägg köttet med den uppskurna sidan nedåt i ca 25 minuter, vänd sedan på steken och grilla ca 15 minuter på andra sidan. När köttet är som du vill ha det, ta det från grillen och låt vila på ett varmt fat en stund.
5 Skär köttet i tjocka skivor. Samla upp köttsaften och blanda med det som är kvar av chutneyn. Servera köttet tillsammans med den och potatissalladen.
Recept Barney Desmazery & Lulu Grimes
Foto Stuart Ovenden/Europapress