Grillat lamm, mynta-chutney och potatissallad
Recept | Mat

Grillat lamm, mynta-chutney och potatissallad

Marinerad och grillad lammstek som skärs i tjocka skivor. Serveras med chutney och potatissallad.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-05-21

Tar 2-24 timmar att marinera lammet, en timme att tillaga.

6 personer

Lammstek 1,5 kilo, helst med ben. Skär ett snitt i steken på mitten, så den går att ”öppna”. Då blir det lättare att grilla.

Chutney
1 kruka mynta (bladen)
½ kruka koriander
3 vitlöksklyftor
Färsk ingefära, ca 5 cm
2 chilifrukter, gröna
2 tsk rostade kumminfrön
1 citron, juicen
Potatissallad
800 g färsk potatis, halverade
100 g ärtor
2 st vårlökar, hackade
200 g grekisk yoghurt

1 Chutney: Mixa ihop alla ingredienser med en nypa salt och ett stänk vatten. Håller i kylen ett par dagar.
2 Marinera lammsteken med en tredjedel av chutneyn, i minst 2 men gärna upp till 24 timmar.
3 Potatissalladen: koka potatisen ca 12-15 min. Tillsätt ärtorna sista minuten av koktiden. Häll av vattnet och låt svalna. Blanda i hackad vårlök, yoghurt och en tredjedel av chutneyn. Kan göras dagen innan. Ta i så fall ut den 1 timme före servering.
4 Grilla lammet: lägg köttet med den uppskurna sidan nedåt i ca 25 minuter, vänd sedan på steken och grilla ca 15 minuter på andra sidan. När köttet är som du vill ha det, ta det från grillen och låt vila på ett varmt fat en stund.
5 Skär köttet i tjocka skivor. Samla upp köttsaften och blanda med det som är kvar av chutneyn. Servera köttet tillsammans med den och potatissalladen.

 

Recept Barney Desmazery & Lulu Grimes
Foto Stuart Ovenden/Europapress

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-05-21
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas