En klassisk kryddig brunchrätt från Nordafrika där äggen kokar direkt i grytan.
4 personer
1 knippe sparris
200 g broccoli, gärna broccoli-
rybs (speciell sort)
2 msk olivolja
2 salladslökar, hackad i bitar
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
4 stora tomater, hackade
1 kruka persilja, hackad
50 g ärtor
50 g bondbönor (edamamebönor går också bra)
4 ägg
Ärtskott
Grekisk yoghurt och pitabröd till servering
1 Bryt av änden på sparrisarna och skär av toppen med 2 cm marginal. Lägg topparna åt sidan. Skär återstoden av stjälken i strimlor. Gör samma sak med broccolin.
2 Lägg salladslöken i en stekpanna och stek försiktigt i olivoljan tillsammans med broccolin och sparrisen tills de mjuknar.
3 Tillsätt tomaterna med cayennepeppar, spiskummin och persilja.
4 Täck med lock och låt koka ihop i 5 minuter.
5 Lägg därefter i ärtor, bönor, sparristoppar och broccolihuvuden. På med locket och värm i cirka 2 minuter.
6 Gör fyra hål i röran och knäck ner ett ägg i varje hål. Lägg hälften av ärtskotten runt äggen, salta och på med locket igen. Stek tills äggvitan precis stelnat (eller längre, beroende på hur du vill ha dina ägg).
7 Lägg på resten av ärtskotten och servera direkt ur stekpannan tillsammans med grekisk yoghurt och uppvärmt pitabröd. Strö över ytterligare cayennepeppar om du vill ha mer hetta.
Recept Barney Desmazery & Lulu Grimes
Foto Stuart Ovenden/Europapress