Folkhälsomyndigheten: Man måste kunna känna livsglädje och leva vidare
Karin Tegmark Wisell på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

Folkhälsomyndigheten: Man måste kunna känna livsglädje och leva vidare

Man måste kunna känna livsglädje och leva vidare och ja, det finns möjliga fall i åldersgruppen över 65 år som kan ha drabbats av de ovanliga och allvarliga biverkningarna men att de är väldigt, väldigt få. Det är delar av Folkhälsomyndighetens svar på Seniorens frågor på torsdagens (22/4) pressträff. Läs mer nedan.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-23

Med tanke på den fortsatt höga smittspridningen betonar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på pressträffen att man ska fortsätta att hålla avstånd och att undvika onödiga kontakter.

Samtidigt gick Folkhälsomyndigheten förra veckan ut med nya rekommendationer och lättnader för personer som har blivit vaccinerade med första dosen. Tre veckor efter första dosen är det fritt fram att umgås med andra personer inomhus och träffa personer från andra hushåll.
Läs mer om det här.

Så vad gäller egentligen?

– Det finns ju en del av befolkningen som är vaccinerade med en dos precis som du tar upp och där säger vi att i den lilla personliga sfären så har man möjlighet att träffa andra personer men att man fortfarande ska vara försiktig. Vi har pratat om att vidga upp umgänget till viss del med de allra närmaste och de räknar vi in som nödvändiga kontakter, säger Karin Tegmark Wisell och fortsätter:

– Här pratar vi om personer som kan ha varit själva och i princip isolerat sig under en väldigt lång tid och för att kunna ha livskvalité och att orka med i den här pandemin som faktiskt fortsätter, och även för den gruppen handlar det ju inte om att leva som vanligt, men däremot att nu kunna normalisera och kanske på liknande sätt som andra gör, att träffa några andra enstaka ytterligare personer.

Det är ju den här gränsdragningen som kan vara svår, vad är en onödig kontakt och inte?

– Ja, den är svår och där måste var och en gå till sig själv och fundera över. Man måste kunna känna livsglädje och leva vidare och då är det såklart att det är en nödvändig kontakt. Det är jätteviktigt att visa både för äldre, som ju du kanske särskilt riktar dig mot, och yngre att alla måste kunna röra sig och ha motion så det är många delar i det här man måste beakta vad som är nödvändiga saker som vi gör i samhället. Därför har vi de här olika regelverken och restriktionerna för att hjälpa och förstå i vilken riktning det är vi pekar men sen måste var och en gå till sig själv och se är det här nödvändigt för mig eller inte, säger Karin Tegmark Wisell.

Fler misstänkta fall i Europa

Sen tar Senioren upp fallet med den svenska 71-åriga kvinna som drabbats av den koagulationsrubbning som är den mycket ovanliga biverkningen från Astra Zenecas vaccin och får intensivvård samtidigt som det finns ytterligare misstänkta fall i Europa när det gäller personer över 65 år och frågar om Folkhälsomyndigheten ska överväga att ompröva beslutet att låta personer över 65 år välja vaccin när det nu kommer in så stora mängder Pfizer?

– Nej, vi har inte underlag som gör att vi skulle gå i den riktningen. Det finns en stor risk att det blir en utkomst av covid-19-infektionen för personer över 65 år och uppåt som kan leda till dödsfall eller svåra konsekvenser av sjukdomen, säger Karin Tegmark Wisell och fortsätter:

– När man tittar på de rapporter som finns så finns det en rapport där man har granskat de misstänkta fallen kopplade till vaccinationen och det är bara en rapport än så länge från den europeiska myndigheten där man har tittat på det här. Den har nu en månad på sig och där finns det 62 fall där man har granskat och där man kopplar de här fallen till vaccinationen med den här ovanliga koagulationsrubbningen. Där finns ingen över 60 år. Sen finns det en databas med möjliga fall som man nu granskar och att det är i den här databasen med möjliga fall, inklusive då det nyanmälda svenska fallet, som man tittar på om det här är någonting som höjer sig från bakgrundsbruset, är det här relaterat till vaccinationen eller inte? Och även om man tittar i den här gruppen möjliga fall så är de väldigt få, du nämner några stycken, och ja det finns några möjliga fall som vi har till vår kännedom men sett till helheten så är de fortfarande väldigt väldigt få i den åldersgruppen så vi ser inte att det finns anledning att ompröva det beslutet i nuläget.

Du ser Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar i tv-klippet här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas