Regeringens vårbudget saknar långsiktiga besked om vad regeringen vill med äldreomsorgen. Det säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Under torsdagsförmiddagen (15/4) presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens ekonomiska vårproposition för 2021.
Det kom inga nya satsningar som möter den katastrof som drabbat äldreomsorgen under pandemins första och andra våg.
Fyra miljarder
Höstbudgetens besked om fyra miljarder står oförändrad i budgeten.
Men regeringen och dess samarbetspartier måste också se till att dessa medel används, kräver Eva Eriksson.
Krav och besked
Inte heller ges kommuner och regioner långsiktiga besked om att extra statsbidrag blir permanenta.
– Då riskerar man också att kommunerna och regionerna väljer att sitta på pengarna i stället för att omedelbart satsa dem i verksamheten, säger Eva Eriksson och pekar på de stora överskott som kommuner och regioner nu rapporterar.
– Den passivitet på äldreomsorgens och äldresjukvårdens område som man anar måste en regering möta med tydliga krav och besked om långsiktiga åtaganden från statens sida, säger Eva Eriksson. Man måste någon gång lära av misstagen.
Underfinansierat
Coronakommissionens rapport visar också på att äldreomsorgen är kraftigt underfinansierad, något som regeringen alltså inte möter upp med nya förstärkningar.
– Det är beklämmande och olustigt att de mest utsatta inte anses vara värda detta, trots alla utfästelser och beklagande om att misstag begåtts av denna och tidigare regeringar.
Oacceptabelt
Satsningar på jobb är naturligtvis också önskvärt. Det är grunden för såväl välfärd som pensioner, konstaterar SPF Seniorernas ordförande.
– Men att frågan om äldreomsorgen åter förpassas ut i periferin är mycket allvarligt och helt oacceptabelt, säger Eva Eriksson.