Mängder av besvikna och irriterade medlemmar hör av sig till SPF Seniorerna med kritik mot Pensionsmyndigheten för saktfärdighet och svårtillgänglighet.
Kritiken gäller framför allt de långa handläggningstiderna för bostadstillägg.
Frågan är långt ifrån ny, men myndigheten har inte lyckats komma tillrätta med väntetiderna. Och ilskan minskar inte.
Vill ha möte
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson vill nu ha ett möte med Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.
– Vi får flera rapporter från medlemmar om att handläggningstiderna för bostadstillägg är fortsatt långa och att det är svårt att få tag i tydlig information kring vad som gäller, skriver Eva Eriksson i ett brev till Daniel Barr.
– Det uppges av pensionärer som kontaktar oss att det är väldigt svårt att komma fram till er på telefon oavsett vilket ärende man har. Därtill både undrar och oroar sig äldre med viss del utländsk pension kring de utskick med begäran på uppgiftsinlämning som ni har skickat ut.
Väntat ett år
En av de missnöjda är en 74-årig kvinna från Göteborg som vill vara anonym.
Hon berättar för Senioren att hon visserligen har ett bostadstillägg, men har ansökt om att få det höjt sedan hennes ekonomiska förhållanden förändrats, bland annat genom att en tjänstepension har upphört.
– Jag har suttit i telefonkö ett otal timmar utan att komma fram och utan att få besked. När jag mejlar får jag inte svar, säger hon. Det är tröstlöst.
I över ett års tid har kvinnan försökt få till en ändring av sitt bostadstillägg. Hon har skickat in kopior, förtydliganden och nya uppgifter om hyra och allmän pension som hunnit ändras under väntans gång.
– Det krävs stora insatser för att Pensionsmyndigheten ska få ordning på det här. Det har inte räckt med att jag har varit envis och ihärdig, säger kvinnan som har 35 års arbete bakom sig.
Bidrar gärna
SPF Seniorerna försöker i olika sammanhang föra fram information från Pensionsmyndigheten för att underlätta ansökning och komplettering av bostadstillägg.
– Vi bidrar gärna i en fortsatt diskussion om hur rutiner och information kan förenklas för den enskilde pensionären, skriver Eva Eriksson i brevet till Daniel Barr.
Kravet: Kontakterna ska vara smidiga och enkla
Enligt paragraf 6 i förvaltningslagen ska en myndighet se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla. Myndigheten ska lämna den enskilde sådan hjälp att han eller hon kan ta ”tillvara sina intressen”.
JO riktade för drygt ett år sedan hård kritik mot Pensionsmyndigheten för brister i tillgänglighet och service.