Sprickan i Pensionsgruppen vidgas. Det är tydligt att Socialdemokraterna vill lämna, säger en ledamot.
Pensionssystemet ska vårdas och värnas av den parlamentariska pensionsgruppen som består av regeringspartierna S och MP samt de borgerliga partierna M, KD, C och L. Det är partiernas överenskommelse och officiella målsättning.
Men nu har de borgerliga ledamöterna i Pensionsgruppen skickat ett brev till socialförsäkringsminister Ardalan Sheklarabi (S) som är Pensionsgruppens ordförande där de skriver att samarbetet inte fungerar och att de inte kan gå med på regeringens ”ensidigt utställda vallöften”.
Får inte vara med
Det är Dagens Arena som rapporterar om ett skarpt formulerat brev från M:s, KD:s, C:s och L:s ledamöter som beskriver samarbetet som icke-fungerande.
Problemet menar ledamöterna är att man inte får vara med att ta fram direktiven i utredningar.
”Vi kommer inte att gå med på att frågor som är viktiga för oss villkoras av att regeringen får igenom ensidigt utställda vallöften utanför pensionsöverenskommelsen”.
Vill lämna
Undertecknarna av brevet framhåller särskilt en besvikelse över att socialdepartementet utan diskussioner med gruppen inlett ett utrednings- eller analysarbete gällande en höjd pensionsavgift.
Moderaternas ledamot i Pensionsgruppen, Maria Malmer Stenergard skrev så här på Twitter i förra veckan: ”Det är tydligt att Socialdemokraterna egentligen vill lämna pensionsöverenskommelsen. Det vore ärligare att säga det än att misshandla överenskommelsen”.
Varför inte höja
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi svarade, också på Twitter.
”Vårt arbete för att höja svenska medborgares pensioner verkar provocera delar av högern. Frågan som måste ställas är: varför vill ni inte höja pensionerna? Är ni nöjda med att genomsnittspensionen för svenska kvinnor är 11 800 kr (innan skatt alltså). Den frågan förtjänar svar”, skrev socialförsäkringsministern.
Måste utredas
Moderaterna pekar på höjd pensionsålder som ett sätt att höja pensionerna. Det bör genomföras först och därefter analyseras. Sedan kan frågan om avgiftshöjning tas upp, anser man.
Centerpartiets pensionsgruppsledamot Martina Johansson sa i en riksdagsdebatt om pensioner den 17 mars att det behövs mer pengar till systemet för att det ska vara hållbart, även med den planerade höjda pensionsåldern inräknad. Hur detta ska ske kräver en utredning.
Ska svara
I en skriftlig riksdagsfråga från i torsdags (8/4) till Ardalan Shekarabi upprepar Maria Malmer Stenergard sin kritik:
”Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit i medier om hur socialförsäkringsministern bedriver oförankrade utredningar bakom Pensionsgruppens rygg måste man tyvärr ställa sig frågan om regeringen vill att Pensionsgruppen ska finnas kvar. Socialförsäkringsministerns fokus förefaller ligga på vinster i kortsiktiga mediala utspel i stället för ansvarsfullt och långsiktigt arbete. En sådan prioritering, som socialförsäkringsministern verkar ha gjort, är dålig för Sveriges nuvarande och blivande pensionärer.”
Ardalan Shekarabi väntas svara senast på onsdag (21/4) i nästa vecka.
Rätt till insyn
SPF Seniorerna har under lång kritiserat Pensionsgruppens slutna sätt att arbeta. Det bidrar till ett demokratiskt underskott i pensionsfrågan, anser man bland annat.
– Ett öppet samtal om pensionssystemets funktion och framtid är nödvändig för att systemet ska uppfattas legitimt, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.
– Väljarna har rätt till insyn i de ställningstaganden som partierna gör i en så avgörande fråga som vårt pensionssystem.