Våren är på ingång och vaccinationerna mot covid-19 går framåt, om än med en del hinder. Ovissheten finns fortfarande även om ett ljus kan skönjas i tunneln. Visst känner ni som jag att vi verkligen har mycket att ta igen framöver? Många av oss längtar efter att aktiviteter, resor och möten kan dra igång med full kraft i våra föreningar. Nu håller vi tummarna för att livet snart kan återgå till det mer normala och att vi återigen kan träffas och umgås som vanligt.
Att vara aktiv och att hålla hjärnan i trim är mycket viktigt för oss seniorer och något vi i SPF Seniorerna är duktiga på. Också i pandemitider. Under det gångna året har vi anordnat massor av varianter på promenader, olika utomhusaktiviteter samt tagit tillvara på de digitala möjligheterna för möten och nya kunskaper.
Det ska vi fortsätta att göra. Att hålla igång bidrar till att man mår bättre till både kropp och själ, att man känner glädje och att allt känns lättare. Den 17-21 maj går SPF Seniorernas Folkhälsovecka av stapeln – med utomhusaktiviteter i föreningarna samt dagliga föreläsningar och inspiration i våra digitala kanaler. Syftet är att inspirera föreningar och medlemmar till aktiviteter som bidrar till ökad hälsa och livskvalitet, både nu och på längre sikt.
Alla, oavsett ålder, ska kunna känna sig trygga med att få vård och behandling i tid.
Även om ett litet framsteg nyligen nåddes behöver vi i SPF Seniorerna fortsätta att ryta ifrån mot ålderismen. Region Norrbotten beslutade att erbjuda avgiftsfri mammografiscreening upp till 80 års ålder, istället för tidigare upp till 74 års ålder. Var femte kvinna i Sverige som diagnostiseras med bröstcancer är 75 år och äldre. Det är självfallet ett steg i rätt riktning och jag hoppas att fler regioner tar efter.
Men helst borde det inte finnas någon övre åldersgräns alls, oavsett vilken typ av vård det gäller. Alla, oavsett ålder, ska kunna känna sig trygga med att få vård och behandling i tid och att vi alla behandlas och bemöts lika, med respekt och ansvar.
Under pandemin har alla vi som fyllt 70 år buntats ihop till en homogen grupp, besöksförbud infördes på särskilda boenden, äldreomsorgens behov hamnade i skymundan och äldre människor fick inte den medicinska behandling de har rätt till. Man kan fråga sig om något av detta hade kunnat ske för någon annan grupp i befolkningen?
Vi i SPF Seniorerna måste fortsätta att bekämpa ålderismen. För ingen annan kommer att göra detta arbete för oss seniorer. Det gör vi genom att påtala orättvisor, göra vår röst hörd och kämpa för att ingen ska bedömas utifrån ålder, utan för den man är. Vi vill bestämma över vårt eget liv.