Goda bullar som fylls med färska hallon och toppas med riven vit choklad.
Ca 14 stycken
25 g jäst
2 3/4 dl mjölk
50 g smör
125 g vitchoklad hackad
1 tsk vaniljsocker
8,5 – 9,5 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg att pensla bullarna med
200 g färska hallon
75 g riven vitchoklad
1 Smula jästen i en bunke Värm mjölken och rör i smör och vitchoklad. Rör tills chokladen och smöret smält, var lite försiktig så att det inte blir för varmt. Låt mjölkblandning stå om den är varmare än 37 grader.
2 Lös upp jästen med mjölkblandningen. Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl, arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 minuter.
3 Låt degen jäsa i 30–40 minuter täck med bakduk. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
4 Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 14 lika stora bitar. Rulla bitarna till bullar och kavla ut till rundlar som är ca 8 cm i diameter. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5 Pensla bullarna med uppvispat ägg. Gör fördjupningar i bullarna och fördela hallon i fördjupningen.
6 Grädda bullarna mitt i ugnen i 12–15 minuter. Toppa med riven choklad medan bullarna är varma. Låt svalna på galler.
Recept: Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren