Senioren har tidigare skrivit om att Region Stockholm varit sämst i landet på att vaccinera de äldre. Nu visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort att regionen inte vill berätta vilka som har gått före de äldre.
Dagens Nyheter har flera gånger begärt ut uppgifter om hur vaccindoserna har fördelats mellan olika vårdgivare i Region Stockholm men det har stoppats på grund av sekretess. Säkerhetsskäl anges som anledning.
– Vi har bedömt att det är sekretess. Vaccinationerna skapar starka reaktioner. Då har vi gjort en bedömning tillsammans med vår säkerhetsavdelning och våra jurister att det riskerar och kan skada vår verksamhet, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt till tidningen.
Det är han som har skrivit under beslutet och det prövas nu av kammarrätten.
Senioren har som sagt tidigare skrivit om hur Region Stockholm inte följt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning när det gäller att vaccinera de äldre först. Att det är så visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Det gäller både när det gäller att vaccinera äldre med hemtjänst och personer under 70 år.
45 procent fler under 70 år
Några exempel:
Andel vaccinerade i Stockholm under 70 år som har fått en dos: 81 658 personer.
Andel vaccinerade i Stockholm över 70 år som har fått en dos: 56 043 personer.
Det är alltså mer än 45 procent fler som är under 70 år som har fått första dosen enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror från förra veckan.
När det gäller andel färdigvaccinerade över 80 år är det elva procent som är det i Stockholm medan riksgenomsnittet är 24 procent.
Andelen färdigvaccinerade på äldreboenden är 81 procent i Stockholm. I riket är den siffran 86 procent.
Tecknade avtal värt åtta miljoner
Inom hemtjänsten, som också ingår i fas 1, har fem procent fåt båda doserna i Region Stockholm. Näst sämst är Västerbotten med 19 procent och riksgenomsnittet är 37 procent.
Dagens Nyheters granskning visar att Region Stockholm 4 januari, några dagar efter att de första vaccindoserna anlänt till Sverige, tecknade ett avtal värt åtta miljoner kronor med vårdbolaget Vaccin Direkt om att vaccinera personal inom vård och omsorg.
Det handlar om ungefär 58 000 personer inom samtliga 26 kommuner och då ingår bland annat omsorgspersonal från LSS, socialpsykiatrin hemtjänst, vård och omsorgsboenden, studerande. Det är grupper som tillhör fas 2.
Kommer inte igång med vaccineringen
När sedan vaccinleveranserna inte kommer som planerat så innebär det att samtidigt som vaccinationerna av personal inom vård och äldreomsorg pågår i januari har de flesta vårdcentralerna fortfarande inte fått vaccin för att kunna påbörja vaccineringen av personer som har hemtjänst och hemsjukvård.
Den sista veckan i februari kommer den vaccineringen igång på allvar och 8 mars upphör sjukhusens ansvar att själva besluta om turordning för vårdpersonal då regionen bestämmer sig för att äldre ska prioriteras upp.
All personal erbjöds vaccination
Eva Östblom, som är chefläkare på Södersjukhuset, skriver i ett mail till cheferna på sjukhuset att regionen ”backat från den tidigare utfästelsen” om att alla ska få så kallad medarbetarvaccination, enligt Dagens Nyheter, som frågar om all personal på sjukhuset erbjudits vaccination.
– Ja, det var den informationen vi fick från regionen i januari att alla medarbetare som önskade skulle få vaccin, säger Eva Östblom till Dagens Nyheter och uppger samtidigt att hon inte tycker att det budskapet kommunicerats lika tydligt utåt.