Striden för att få en trygg pension tätnar. Med sin underskrift kan man bidra till att öka trycket på beslutsfattarna.
SPF Seniorerna kom nyligen ut med en diger rapport om pensionssystemet, kallad ”Trygg pension. Ett pålitligt pensionssystem och rimliga pensioner”.
Nu följer man upp med vad man hoppas ska bli ett vasst verktyg i striden om de svaga svenska pensionerna.
Det är på den nya sajten Pensionstrygghet.se som SPF Seniorerna gör ett försök att kraftigt öka trycket i debatten. Här kan var och en gå in och skriva under med sitt namn och på så sätt visa regering och riksdag – som är de som bestämmer hur pensionssystemet ska se ut och som när som helst kan besluta om att förbättra det – att man står bakom SPF Seniorernas krav.
Krävs debatt
– Inför riksdagsvalet år 2022 behöver pensionsfrågorna debatteras och olika alternativ och politiska skiljelinjer finnas. Politiken måste kunna svara på frågan om vad man vill med pensionerna. I hur många andra länder kan pensionerna bli lägre och behövlig pensionsålder öka utan debatt och beslut? frågar Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande.
För ett tryggt och rättvist pensionssystem krävs en ökad debatt kring bristerna i existerande system, menar Eva Eriksson.
– Genom att skriva under vår namninsamling kan alla oavsett ålder bidra till att diskussionen drivs och breddas. Med namninsamlingen vill vi visa politikerna att vi är många som oroar oss för en otrygg pension och att en ordentlig debatt behövs.
Räcker inte
På sajten finns också information om pensionssystemet och pensionsnivåerna.
Bakgrunden till initiativet är att den allmänna pensionen har blivit allt lägre som andel av slutlönen.
Därför har tjänstepensionen kommit att bli ett måste istället för ett komplement.
Otrygghet
Idag betyder ett långt arbetsliv alltför ofta en total pension efter skatt som skapar ekonomisk otrygghet för äldre, anser SPF Seniorerna.
Pensionssystemet måste säkerställa ekonomisk trygghet och det måste finnas en mer öppen och ärlig debatt om pensionerna.
Nya sajten
Här hittar du SPF Seniorernas sajt pensionstrygghet.se