När Kramfors kommun börja snabbtesta sin omsorgspersonal i slutet av förra året fick man stopp på smittan på sina äldreboenden.
Vissa anställda utbildades för att kunna genomföra provtagningen.
Testsvaren kom efter en kvart. I 39 fall av 7 300 utförda tester visade det sig att personal bar på smittan. De kunde då skickas hem.
Inget utbrott
– Det är inget krav från oss som arbetsgivare, utan det är frivilligt. Det är mer en arbetsmiljöåtgärd så att de anställda kan känna sig trygga med att de inte för någon smitta med sig, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för äldreomsorgen i Kramfors till Dagens Samhälle.
Kramfors har inte haft några smittutbrott under andra vågen.
– Enstaka omsorgstagare har testats positivt men vi har inte haft någon smittspridning. Det har varit kämpigare för grannkommunerna, säger Inga-Lena Arkeflod.
Ett minimum
Kävlinge kommun har låtit personalen där utför testen på sig själva. Som mest gjordes 200 tester om dagen, innan andelen vaccinerad personal ökade.
Sammanlagt upptäcktes drygt tio positiva fall.
Effekten bedöms även i Kävlinges fall vara att omsorgsverksamheter fått en minimerad smittspridning.
Resultat
Kostnaderna för kommunerna är cirka 500 000 respektive 300 000 kronor.
– Vi är jätteglada att vi testat att göra så här och har sett att det verkligen ger effekt, säger Inga-Lena Arkeflod.
Sista besöksförbudet hävt
Överkalix är sista kommunen i landet med ett tillfälligt besöksförbud på äldreboenden. Förbudet hävdes i tisdags (9/3).
– Det har inte kommit in fler hemställningar från kommunerna och de flesta boendena är mer eller mindre färdigvaccinerade. Då finns inte skäl till besöksförbud som tidigare, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Fortfarande får kommuner på egen hand avråda från besök.
Malin Grape uppmanar kommuner att vara väldigt återhållsamma med sådana restriktioner.
– Det är väldigt viktigt att även de kommuner som har haft en avrådan från besök också justerar detta när man har kommit så långt med vaccinationerna, säger hon till TT.