Gör upp med ålderismen och synliggör årsrika kvinnors psykiska ohälsa. Det kräver Barbro Hejdenberg Ronsten, Christina Allaskog och Alexandra Charles von Hofsten på internationella kvinnodagen.
Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa, Christina Allaskog, ordförande för Riksföreningen äldres hälsa och Alexandra Charles von Hofsten, ordförande för 1,6 miljonersklubben för kvinnor & hälsa lyfter en rad hårda fakta i en debattartikel i Sydsvenskan.
Kvinnor över 65 har betydligt mer depression och ångest än män i samma ålder och än befolkningen i övrigt.
Ingen naturlag
Vårdens svar på psykiska besvär är ofta att sätta in mediciner. Äldre är också den grupp som får mest antidepressiva läkemedel.
Men att äldre blir deprimerade är ingen naturlag, konstaterar de tre som istället vill se bättre vård och mer förebyggande insatser när det gäller psykisk ohälsa bland kvinnor.
Däremot ökar risker med sådant som svåra livskriser och social isolering liksom en rad medicinska tillstånd såsom ”tyst” (mindre) stroke, hormonrubbningar, undernäring och läkemedelsbiverkningar.
Det handlar ytterst om att förebygga självmord.
– Depression och social isolering har visat sig ha starkt samband med självmord hos äldre.
Fler psykologer
Debattörerna listar fyra måsten om den psykiska ohälsan bland äldre ska kunna minskas.
• Tillgången till psykologhjälp öka för både äldre kvinnor och män.
• Vårdpersonalens kunskap om antidepressiva läkemedels påverkan på äldre förbättras.
• Forskning om psykisk hälsa bland äldre öka.
• Äldrepsykiatrin utökas.
– Det är dags att det svenska samhället, framför allt vården, gör upp med ålderismen och synliggör årsrika kvinnors psykiska ohälsa, skriver de tre.