Beluga Bolognese
Recept | Mat

Beluga Bolognese

En god vegetarisk bolognese med belugalinser. Smaksatt med bland annat palsternacka, vitlök, tomater, buljong, sambal oelek.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-02-15

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor olja att steka i
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 dl belugalinser, torkade
  • 1 förpackning krossade eller hela tomater (ca 400 g)
  • 1–2 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
  • 1 palsternacka
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk frysta kryddor ex basilika, persilja
  • en knivsudd sambal oelek eller chiliflakes om du vill ha lite hetta
  • 2 dl havregrädde (eller annan valfri grädde)
  • salt, peppar
  • pasta för 4 personer
  1. Hacka gul lök och vitlök fint.
  2. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken blank i olja. Låt paprikapulver fräsa med.
  3. Skölj linserna och lägg i pannan tillsammans med fräset. Blanda om.
  4. Lägg i tomatpuré. Slå över krossade tomater och 1–2 dl vatten.
  5. Smula över buljong och låt puttra på medelvärme.
  6. Skölj palsternackan, skär den i små bitar och lägg i såsen när den puttrat ca 10 min.
  7. Lägg i kryddorna. Vill du ha i sambal oelek/chiliflakes så lägg i dem nu.
  8. Koka pastan.
  9. Såsen är klar när linserna är mjuka, men har lite tuggmotstånd. Det tar totalt ca 25 min.
  10. Slå på havregrädden på slutet och rör om, låt bli varm igen.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Servera med pastan.

Recept: Hanna Olvenmark
Foto. Ulrika Pousette

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-02-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas