65-plussarna kan inte räkna med att vaccinering kan ske förrän tidigast med start i april.
Det säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR (Sveriges kommuner och regioner).
På en pressträff på tisdagen gavs det tunga beskedet:
– Vaccinationer av 65-plussare var tänkt att påbörjas i början av februari. Men eftersom leveranser av vacciner till Sverige har varit mindre än den ursprungliga prognosen, och att Astra Zenecas vaccin i nuläget inte rekommenderas till personer över 65 år i Sverige så kommer vaccinationerna i fas två att behöva skjutas framåt, och behöva pågår under en betydligt längre tid, sa Emma Spak.
– En allt större del av vaccinationerna kommer att behöva genomföras under andra kvartalet.
Förklaringen är brist på vaccin.
– Det är tillgången på vaccin som avgör takten. Regionerna har stora problem med sena besked om ändrade leveranser.
Halvårsskiftet
Målbilden för hela vaccinationsplanen står ändå fast:
– Alla vuxna över 18 år och personer under 18 år som behöver av medicinska skäl ska bli erbjudna vaccination före halvårsskiftet, sa Emma Spak.
Socialminister Lena Hallengren (S) sa att Sverige hör till de länder i EU som har den högsta ambitionen för tempot i vaccineringen av hela befolkningen.
De sköraste
Hon beskrev det som mycket positivt att de äldre i särskilt boende och med hemtjänst (fas 1) har kommit långt.
Tre tre av fyra på särskilda boenden och en av fyra med hemtjänst har fått minst en dos. Många har också hunnit få den andra dosen.
Vaccinering skyddar de sköraste
Läget förbättras på landets särskilda boenden.
Det budskapet gav Socialstyrelsen folkhälsoråd Irene Nilsson Carlsson på torsdagens (11/2) myndighetsgemensamma pressträff.
Under vecka 5 rapporteras 195 personer på särskilt boende ha smittats av coronaviruset. Inte sedan oktober har ett lägre antal nysmittade rapporterats under en vecka. När det var som värst under december var handlade det om 950 nysmittade per vecka.
– När det gäller avlidna på särskilt boende ser vi en liknande utveckling. Vad vi ser är en effekt av vaccinationerna. Vi kan därför förvänta oss en fortsatt nedgång av antalet avlidna, sa Irene Nilsson Carlsson.