Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner Astra Zenecas vaccin för alla över 18 år. Men med stor en brasklapp för 55-plussare.
Eftersom de flesta ur försöksgrupperna var mellan 18 och 55 år gamla rapporterar EMA att fler tester behövs för att visa effektiviteten bland äldre.
Men vaccinet godkänns för alla, eftersom ett immunförsvar aktiverats hos alla som fått vaccinet.
”Baserat på erfarenhet från andra vacciner, eftersom det finns tillförlitlig information kring säkerhet om denna grupp, tycker EMA:s vetenskapliga experter att vaccinet kan användas hos äldre vuxna”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Varje land
Det finns alltså inte tillräckligt med data för att kunna avgöra eller ens uppskatta hur effektivt vaccinet är för 55-plussare.
Därmed lämnar EUs läkemedelsmyndighet till respektive EU-lands folkhälsomyndighet att avgöra om vaccinet ska användas på den egna äldre befolkningen eller inte.
Ska fundera
Sören Andersson är enhetschef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.
– Vi måste titta på om vaccinet har god skyddseffekt även i äldre åldrar. Så kan det mycket väl vara, men det vet vi alltså inte, för det finns inte underlag nog, säger Sören Andersson till Sveriges Radios Studio Ett.
– Men det finns en del som talar för att vi kommer att rekommendera till personer yngre än de allra äldsta. Exakt var vi sätter gränsen får vi återkomma till när vi har hunnit få mer insyn i EMAs underlag.
Besked väntar
Folkhälsomyndigheten kommer att ha en dialog med Läkemedelsverket om man ska göra en annan rekommendation än den som EMA nu har lämnat.
– Vi räknar med att komma med ett beslut i början av nästa vecka, säger Sören Andersson.
Tyskland säger nej
Tysklands vaccinkommission har redan beslutat att avråda från att vaccinera personer över 65 med Astra Zenecas coronavaccin.
Fortsatta studier
Astra Zeneca ska genomföra ytterligare studier för att ge mer info om hur vaccinet fungerar på äldre människor.
Kompletterande data väntas också från en större studie från USA. Fler äldre har inkluderats i den studien.
Det är det tredje vaccinet mot covid-19 som den Europeiska läkemedelsmyndigheten rekommenderat EU-kommissionen att godkänna. Tidigare har Pfizer och Moderna fått klartecken.
Den svenska vaccinationsplanen och prioriteringsordningen kommer att påverkas, säger Sören Andersson.
Det kommer enligt tidigare besked av statsepidemiolog Anders Tegnell inte vara möjligt för den enskilde att välja vaccin oavsett ålder.
Ett dilemma för Folkhälsomyndigheten är om man ska rekommendera användning av Astra Zenecas osäkra vaccin till de sköra äldre och andra riskgrupper, eller om bedömningen blir att det är bättre att invänta leveranser av bättre testade vacciner.
Läkemedelsverket avvaktar
Charlotta Bergquist, vaccinationskoordinator vid Läkemedelsverket, säger att myndigheten delar EMAs bedömning,
– EMA har valt att inte undanta äldre från vaccination, man gör det tillgängligt om det bedöms lämpligt. Vi tror också att vaccinet har effekt, men vi vet helt enkelt inte hur stor effekten är, säger hon till Sveriges Radio.
– Skyddseffekten avtar med stigande ålder, så är det med alla vacciner. Men exakt hur kurvan ser ut för det här vaccinet vet vi alltså inte ännu.
När man sätter gränsen vid 55 år så anser man att det finns en 60-procentig skyddseffekt. Det ligger i höjd med vad man ser för vacciner mot säsongsinfluensor.
Inte heller Charlotta Bergquist kan ge besked om vilken rekommendation Läkemedelsverket kommer att ge till Folkhälsomyndigheten, som slutligen bestämmer den svenska inriktningen.