En härlig parfait som förbereds och tas fram ur frysen när det är dags för dessert.
Ca 6-8 portioner
Parfait
5 äggulor
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
6 dl vispgrädde
1,5 dl rårörd lingonsylt
ca 20 – 30 maränger
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
0,5 dl strösocker
75 g smör
Lingon frysta eller färska
till garnering
1. Parfait: Vispa äggulor, strösocker och vaniljpulver pösigt. Vispa grädden fast och vänd grädden ner i äggvispet.
2. Klicka ner de rårörda lingonen i glassmeten och vänd hastigt ihop.
3. Lägg hälften av glassmeten i en form med löstagbar kant. Lägg marängerna på glassmeten och bred över resten av smeten. Täck formen med plastfilm och ställ i frysen i minst 5 timmar
4. Kolasås: koka upp grädde, sirap, socker och smör. Låt såsen koka lätt och rör tills såsen tjocknat. Låt kolasåsen svalna.
5. Låt glassen stå framme i 10–15 minuter före servering. Ta loss formen, skär i bitar och servera med lingon och kolasås.
Recept Katarina Carlgren
Foto Thomas Carlgren