Stockholms stads beslut att införa ett besöksstopp vid stadens äldreboenden den 12 november har inte stöd i lag.
Den 12 november bestämde krisledningsnämnden i Stockholms stad att införa ett så kallat besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden.
Stoppet skulle gälla fram till den 30 november. Orsaken uppgavs vara den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället.
Men på måndagen (30/11) slog Förvaltningsrätten i Stockholm fast att agerandet saknar stöd i lagen.
I praktiken
Förvaltningsrätten har funnit att besöksstoppet ”i praktiken har fått effekten av ett förbud”. Detta då de riktlinjer för undantag från besöksförbud som användes under våren, då regeringen beslutade om ett besöksförbud, på nytt skickades ut till verksamheterna att användas som stöd med anledning av besöksstoppet.
– Stockholms stads beslut om besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden är utformat på ett sådant sätt att det i praktiken får samma verkningar för den enskilde som ett besöksförbud. En sådan inskränkning i den enskildes rätt till privat- och familjeliv som staden har beslutat om har inte stöd i lag och beslutet ska därför upphävas, säger rådmannen Louise Molin Alfredsson i ett uttalande.
”En vädjan”
Enligt Stockholms stad har besöksstoppet inte varit ett besöksförbud, utan ”en stark rekommendation och vädjan” till allmänheten att avstå besök på stadens äldreboenden.
Fortsatt stopp ändå
Stockholms stad väljer att gå vidare med ett nytt besöksstopp, med start 1/12.
– Vi menar på att det här stoppet som vi har nu, det är det beslutet som har överklagats. Det beslutet som ska börja gälla från och med 1 december har inte överklagats, säger Anna König Jerlmyr (M) till Expressen.
Hon säger samtidigt att inte är några större skillnader mellan de två besluten, utan att de bara skiljer sig åt något i hur de är formulerade.
– I vår mening är det inte ett förbud, utan det är ett stopp.