Ökad personalomsättning inom hemtjänsten
Foto: Colourbox
Nyheter | personal/hemtjänsten

Ökad personalomsättning inom hemtjänsten

2012 träffade en hemtjänstmottagare i snitt 13 olika hemtjänstpersonal under två veckor. I år är den siffran 16. ”Det är alldeles bakvänt. Dålig kontinuitet kan orsaka både otrygghet och förvirring", säger Gösta Bucht, geriatrikprofessor och sakkunnig på SPF Seniorerna till Expressen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-19

Personalomsättningen inom hemtjänsten fortsätter att snurra allt snabbare och det är de äldsta och mest sköra som drabbas.

Enligt nya siffror från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, träffar var femte mer än 20 olika hemtjänstpersonal på två veckor.

Det är även stor skillnad mellan olika kommuner. Norberg är högst med 25 personer medan Emmaboda är lägst med sju.

-Det är otäckt att det är så otroligt stora skillnader mellan olika kommuner, säger Gösta Bucht.

Dessutom har det visat sig att hög personalomsättning i äldreomsorgen varit en smittrisk under pandemin. En hög andel tim- och bemanningsanställda hade ett samband med att fler äldre insjuknat i covid-19 enligt en studie från smittskydd Stockholm.

58 procent får möta fler än 20 under 14 dagar

Maria Price, som är kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, berättar att tidigare ingick de som hade minst ett hemtjänstbesök om dagen men att det 2014 ändrades till de med minst två besök.

-Nu registreras även korta besök, som att personalen tittar till den äldre, som inte alltid kom med tidigare, säger Maria Price till Expressen.

18 procent, nästan var femte alltså, möter fler än 20 olika från hemtjänsten på 14 dagar. Den siffran, att så många äldre måste träffa så många, har ökat med 20 procent de senaste åren.

-Det är förskräckligt att de måste träffa så många. Ju fler människor som kommer desto högre är smittrisken. Om det är många springvikarier som ofta inte är lika bra utbildade som den fasta personalen ökar ju risken ytterligare, säger Gösta Bucht till Expressen.

Skillnaderna är stora mellan olika kommuner även här. Till exempel i Forshaga där över hälften, 58 procent, får möta fler än 20 olika medan flera kommuner, som till exempel Arjeplog och Öckerö, redovisar att noll procent träffar så många.

-Där kan det finnas ett visst samband med ett högt värde och sämre personalkontinuitet, säger Maria Price.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas